Orbán Viktor és Rumen Radev bolgár elnök

Közös fotón az EU két legcsóróbb országának vezetői

Ország

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyaláson áttekintették a magyar EU-elnökség programját, amelynek kiemelt eleme a Nyugat-Balkán stabilitása. Orbán Viktor és Rumen Radev megállapította: a térség békéjének és fejlődésének előmozdításában kulcsszerepe van Magyarország és Bulgária együttműködésének.

Sok kihívás előtt állunk, ezért még szorosabb együttműködésre van szükség Bulgária és Magyarország között ezek áthidalására – mondta Rumen Radev bolgár elnök, miután megbeszélést folytatott Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szombaton a Sándor-palotában.

A bolgár elnök elmondta: a megbeszélésen a kereskedelem, a pénzügy és a turizmus témáját is érintették, de nagyon sok más lehetőséget látnak az együttműködéseket illetően. Példaként említette a magas hozzáadott értékkel kapcsolatos gazdasági ágazatokat, a honvédelmi és a védelmi ipart. Megbeszélést folytattak a kulturális és az oktatásügyi együttműködésről is – tette hozzá.

Rumen Radev kulcsfontosságú kérdésnek nevezte az energiaügyi biztonság, az energetika kérdését. Kiemelte: Bulgária megígérheti, hogy a jövőben is fontos és stabil partner lesz a tranzitszállításokat illetően.