Hajdúszoboszló külföldi munkások

Parragh László: “Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerő importja lenne”

Ország

Parragh László, a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, milyen munkaerőre lenne szükségünk, és ezzel szemben milyen az, amihez jutni tudunk.

Magyarország energiaforrásban, nyersanyagban szegény, ami rendelkezésére áll a magyar gazdaságnak, az „a víz, illetve az emberi erőforrás, a humán tőke” – mondta Parragh László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, ahol többek között az akkumulátorgyártás felfuttatásáról, annak vonzatairól beszéltek – írja a Telex.

Parragh elmondta, láthatóan fogy hazánkban a munkaerő, idősödik a korosztály, egyre kevesebb a munkavállaló, emiatt elengedhetetlen a munkaerő importja. Azt is kifejtette, szerinte milyen munkavállalókra lenne szükség Magyarországon és egyúttal elárulta, miért van ennyi ázsiai újabban hazánkban:

Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerő importja lenne, de hát ez is kifogyott, a Balkán kifogyott, Ukrajna munkaképes lakosságának jó része elmenekült, marad a Távol-Kelet, ahol a vallás azért szerencsére visszafogottabb, mint a keményebb arab országokban.

Parragh László szerint a nyugaton dolgozó magyarok hazacsábítására nem sok az esély, a külföldi fizetésekkel nem tudja Magyarország felvenni a versenyt és úgy jár el, mint a közepes jövedelmű országok: a külföldi beruházóknak olcsóbb fizetéseket tud kínálni előnyként, emiatt hazánkban maradnak az alacsonyabb bérek, na és az egyre több a vendégmunkás.

Úgy véli, felesleges is arról álmodozni, hogy utolérjük Ausztriát, sőt, inkább az az igazi kockázat, ha Románia leelőzi Magyarországot, ami nagyjából már meg is történt.