Hőségriadó

Megdőlt az országos melegrekord, de a jövő héten akár fagyhat is

Ország

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

Azt írták, szombaton országszerte nyáriasan meleg idő volt, a Csongrád-Csanád megyei Derekegyházán 27,6 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, amivel új napi melegrekord született. A korábbi, erre a napra vonatkozó rekord 27,5 fok volt, amelyet Orosházán, 1906-ban regisztráltak.

Budapesten, Újpesten 26,4 fokot mértek szombaton, amivel megdőlt az erre a napra vonatkozó fővárosi melegrekord. A korábbi rekord 25,6 fok volt, amelyet Budapest Országút meteorológiai állomáson, 1939-ben regisztráltak.

A Hungaromet Zrt. Facebook-oldalán közölte, vasárnap is esélyes a rekorddöntés, délelőtt már csak 3 fok hiányzott:

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A szokatlanul meleg időjárás hétfőn még kitart, de az északi tájakon délutántól fokozatosan beborul az ég, és szintén délutántól egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, sőt néhol zivatar is lehet. Az ország délkeleti felén erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok körül kísérhetik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 31 fok között alakul, az északi határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb.

Kedden döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé valószínű eső, zápor. Ugyanakkor a déli és keleti határ közelében a napos periódusok mellett erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és ott szórványosan számíthatunk zápora, zivatarra. Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik. Hajnalban 9, 15 fok várható. A délutáni csúcsértékek 9 és 24 fok között alakulhatnak, az Észak-Dunántúlon lesz a leghidegebb, míg a Viharsarokban a legmelegebb. Napközben az ország északnyugati felén már csökkenhet a hőmérséklet.

Szerdán erősen felhős vagy borult időre van kilátás. Sokfelé számíthatunk esőre, záporra, az Alföldön jelentősebb mennyiség is eshet. Az északi szél sokfelé megerősödik, néhol viharossá is fokozódhat. A minimum-hőmérséklet 4 és 9, a maximum 9 és 14 fok között alakul.

Csütörtökön eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a nap második felében délnyugat felől csökken, gomolyosodik a felhőzet. Többfelé, a nap második felében már egyre kevesebb helyen valószínű csapadék; a Dunától keletre eső, zápor, a Dunántúlon záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Az északnyugati szelet sokfelé erős, sőt viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 15 fok között alakul.

Pénteken közepesen felhős ég mellett általában több órára kisüthet a nap. Helyenként zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Sokfelé erős lesz az északi, északnyugati szél. Hajnalra általában 0, +5 fok közé süllyedhet a hőmérséklet, délután 10, 15 fok várható.

Szombaton közepesen felhős idő lehet elszórtan záporral. A nyugati, északnyugati szél élénk, nem egy helyen erős lesz. Hajnalban -3 és +4, délután 11 és 16 fok között alakul a hőmérséklet.