Így növelheted szülőként a gyermeked online biztonságát

Ország

Az okoseszközök és az internet használata átszövi a mindennapokat, így nem véletlen, hogy a gyermekek életében is kiemelkedő szerepet tölt be. Noha elsőre akár azt gondolhatnánk, hogy a fiatalok csak szórakozásra használják, ez korántsem igaz: az oktatás is egyre inkább a digitális színtérre koncentrálódik. Emiatt a szülőknek a klasszikus nevelési feladatok mellett egészen új területen is teljesíteniük kell: a gyermek online biztonságának kialakításában.

De hogyan? Kettőt és könnyebbet, igaz? Ebben a cikkben építő gondolatokkal segítünk elindulni a digitális szülővé válás útján.

A médiatudatosságra nevelés nyílt kommunikációval kezdődik

Nem könnyű belevágni a gyermek médiatudatosságra nevelésébe, mert mindent az alapoknál kell kezdeni. A mai kisiskolások és tinédzserek hiába használják digitális készülékeiket nem csupán a társaikkal való kommunikációra, hanem jóformán mindenre (sulis projektekre, játékra vagy tájékozódásra), az internetes kockázatokkal mindaddig nem feltétlenül vannak tisztában, amíg nem történik valami baj.

Így ma már a szülői felelősség körébe tartozik az internetes biztonság kialakítása, és ennek első lépcsőfoka a nyílt kommunikáció. Elsősorban célszerű tisztázni a leggyakoribb online veszélyforrások – mint a cyberbullying, az adathalászat vagy a személyazonossággal való visszaélés – fogalmát, másrészt érdemes hagyni, hogy a gyermek is megossza saját tapasztalatait, aggodalmait. Az ilyen típusú beszélgetések a szülő-gyermek közötti bizalom kiépítését is előremozdítják. 

Továbbá nagyon fontos, hogy a gyermek képes legyen a kritikus gondolkodásra digitális tartalmak fogyasztása közben. Ehhez kezdetben már az is elég, ha megtanítjuk olyan alapvető apróságok figyelembevételére, mint a hiteles forrást jelölő URL-címekben található jelzések, a gyanús spam üzenetek vizsgálata és szűrése vagy a szenzitív információk megosztásának helye és ideje.

Hatékonyság, könnyű kezelhetőség, gyakorlati edukáció – a szülői felügyeleti szoftverek kiemelkedő segítséget nyújtanak

A digitális világban saját mintákat alakíthatunk ki, hogy mikor, hogyan, milyen feltételekkel használjuk a rendelkezésünkre álló online lehetőségeket. Ha ezeket a normákat a gyermekeink internetes tevékenységei során is szeretnénk viszontlátni, napjainkban nemcsak kommunikáció útján, hanem arra alkalmas szoftverek segítségével is át tudjuk örökíteni.

Ebben nyújtanak kiemelkedő segítséget a szülői felügyelet – hivatalos nevén parental control – funkciók, amelyek készülékbe épített beállításként vagy letölthető és telepíthető szoftverként nyomon követik és szabályozhatóvá teszik a gyerekek online tevékenységeit. Bár első olvasatra úgy tűnhet, ez nem több kontrolláló eszköznél, de a gyakorlatban jól látszik a sokrétűsége.

Ilyen módon lehetőség nyílik, hogy szülőként távolról

  • szűrjük a tartalmakat, és kizárólag azokat tegyük elérhetővé, amelyek megfelelnek a gyermek érettségi szintjének (legyen szó weboldalról vagy alkalmazásról),
  • korlátozhassuk a képernyőidőt, ezzel ügyelve a gyermek idegrendszerének védelmére,
  • észrevegyük az internetes zaklatás, adathalászat kockázatát, és időben közbeavatkozzunk. 

Tehát a parental control applikációkkal valóban mindent és mindvégig szemmel tarthatunk, és pozitív hozadéka, hogy így az online biztonságról szóló tanításainkat konkrét, kézzelfogható példákkal is alá tudjuk támasztani a megfigyeléseink – azaz a gyerek megfelelőnek vagy megkérdőjelezhetőnek tekinthető tevékenységei – alapján. 

A következetesség kulcsfontosságú

Végezetül amit fontos szem előtt tartani, hogy mindig annyit és pont úgy várjunk el a gyerekünktől, mint amennyinek és aminek mi is eleget tudunk tenni. Kizárólag akkor vagyunk hitelesek és és akkor lehetünk példaképek a digitális világ tekintetében is, ha a lefektetett szabályainkat nemcsak betartatjuk, hanem következetesen be is tartjuk.

(x)