SK akkumulátorgyár Komárom

Baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, több dolgozó kórházba került

Ország

Szúrós szag terjedt az SK komáromi akkugyárában, nyolc embert kórházba kellett szállítani – tudta meg a Telex.

A Kiállunk Ácsért civil szervezet a lapnak azt írta: “A gyárból mentők viszik el az embereket sziréna nélkül, kivonult a rendőrség és a katasztrófavédelem, a dolgozókat kiterelték a gyár előtti parkolóba. A gyár körül szúrós szagú a levegő, irritálja a szemet és a torkot.”

A Facebookra több olyan videó is felkerült, amin a gyár épülete előtt áll egy sor mentőautó, több rendőrautó, és több tucat munkás. A helyiek körében elterjedt, hogy az üzemben veszélyes vegyi anyag szivárgott.

Az SK és a Komárom-Esztergom megyei rendőrség nem reagált a lap megkeresésére, a megyei katasztrófavédelem viszont ezt írta:

“A 2024. március 31-én érkezett bejelentés szerint egy komáromi üzemben szúrós szag érezhető, több dolgozó fejfájásra panaszkodott. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható. Tűzoltói beavatkozásra és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.”

A katasztrófavédelem mérési eredményeiből kiderül, hogy a levegőben hidrogén-cianid és nitrogén-dioxid volt, de mindkettőből jóval a határérték alatt. Az Országos Mentőszolgálat szerint 8 embert szállítottak kórházba fejfájás, émelygés, mérgezés gyanú miatt, stabil állapotban.

Keménykedik a CATL, segítséget kérnek a debreceni akkugyár ellen harcoló felperesek

Az LMP feljelentést tesz

Feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen az LMP a komáromi akkumulátorgyárban vasárnap történt baleset miatt – közölte az ellenzéki párt hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: egy helyi televízió tudósítása szerint március 31-én este több sérültet kórházba vittek a komáromi SK Batteries akkumulátorgyárból, mert a gyártás során hidrogén-cianid kerülhetett a levegőbe. A katasztrófavédelem közleménye szerint nem mértek határérték feletti veszélyes anyagot a mobillaborral tették hozzá.

Hangsúlyozták: ez nem az első alkalom, hogy ebben a gyárban baleset történik, és egyre gyakoribbak az akkumulátorgyártó és feldolgozó üzemek körül az ilyen esetek, ezért is elhibázott az a kormányzati törekvés, hogy Magyarországon még több, veszélyes anyagokkal dolgozó gyár épüljön.

Targoncával akarta agyonnyomatni magyar dolgozóját a komáromi akkugyár dél-koreai alkalmazottja

A közlemény szerint az LMP – Magyarország Zöld Pártja írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, hogy kiderüljön, mi is történt valójában. Feljelentést tesznek továbbá ismeretlen tettes ellen, hogy kiderüljön, kinek a mulasztása miatt történt ismét baleset a komáromi akkumulátorgyárban.

Az LMP már korábban benyújtott határozati javaslatokat az akkumulátorgyárak monitoringadatainak kötelező közzétételéről, illetve a szigorúbb büntetési módok bevezetéséről, amelyek elfogadásával akár a vasárnapi baleset is megelőzhető vagy szankcionálható lett volna, “azonban ezeket a Fidesz lesöpörte az asztalról” – írták.

Határozati javaslataikat a mostani ülésszakban is benyújtják – közölte az ellenzéki párt, kiemelve, hogy aa  sérülteknek mihamarabbi felépülést kívánnak.