Novák Katalin

Ki utasította arra Novák Katalint és Varga Juditot, hogy adjanak kegyelmet?

Ország

Az ellenzéki politikusok és velük együtt fél ország kíváncsi, ki utasította arra Novák Katalint és Varga Juditot, hogy adjanak kegyelmet? A direkt36.hu-nak és a telex.hu-nak több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás is azt állította, hogy a kegyelmi ügyben Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője gyakorolt nyomást a két politikusra.

Ahogyan arról a Szegedi Nap is beszámolt, 2024. február 10-én bejelentette lemondását Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. Az államfőről futótűzként terjedt végig a hír a múlt hétvégén a magyar nyilvánosságban, hogy tavaly kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak, majd egy héttel később, ahogyan azt már írtuk, lemondott. Őt követte Varga Judit, korábbi igazságügyi miniszter, aki ellenjegyezte Novák Katalin döntését 2023-ban.

Novák Katalin nem osztott meg részleteket a lemondásához vezető kegyelmi döntésről, arra hivatkozva, hogy jogszabályi rendelkezés miatt, az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános. Így természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és ezek a kérdések adott esetben meg is maradnak, vagy megválaszolatlanok maradnak.

A fideszes és kormányzati körökből kiszivárgott információk alapján azonban elkezdett tisztázódni a kép. A Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és régi mentora – írja a direkt36.hu.

A portál szerint az Orbán-kormány egy volt magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy Novák Katalin környezetéből úgy értesült, hogy Balog Zoltán volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon. Egy Novákhoz régóta közel álló forrás megerősítette ezt, hozzátéve, hogy amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon.

(direk36.hu)

Fotó: MTI/Sándor-palota