Donáth Anna visszatért

“Állítsuk meg az akkugyárakat!” Donáth Anna egymillió uniós aláírást akar összegyűjteni egy Európai Környezetvédelmi Hatóság felállításáért

Ország

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője Európai Polgári Kezdeményezést indított, hogy jöjjön létre egy olyan erős Európai Környezetvédelmi Hatóság, ami a környezetszennyező üzemeket Európa-szerte ellenőrizheti, büntetheti és ha kell, be is zárathatja.

“A magyar hatóságokat a kormány szándékosan legyengítette, így nincs, aki megvédené a magyarokat a hazánkba telepített, környezetre és egészségre veszélyes akkugyárak szennyezéseitől” – véli az ellenzéki politikus.

Gyűjtsünk össze 1 millió aláírást az Európai Unió állampolgáraitól! Az Európai Polgári Kezdeményezés szabályai szerint így az Európai Bizottság köteles lesz érdemben foglalkozni Donáth Anna erős Európai Környezetvédelmi Hatóság felállítására tett javaslatával!

– olvasható a kezdeményezésnél.

 

Miért szükség Európai Környezetvédelmi Hatóságra?

Donáth Anna szerint azért, mert a következő években egyre több akkumulátorgyár kezdi meg a termelését Európa-szerte. Ennek az Európában viszonylag új, környezetre rendkívül veszélyes iparágnak a terjedése önmagában is indokolttá teszi, hogy a nemzeti hatóságokon túl egy erős, európai zöldhatóság alakítsa az akkumulátorgyárak szabályozási környezetét és felügyelje ezen szabályok betartását.

Különösen igaz ez amiatt, hogy nemcsak az akkumulátoriparban vannak jelen olyan gigacégek, akik határokon átnyúló környezetszennyezéssel veszélyeztetnek. Hiszen akár a talajvíz, akár a folyóvizek, akár a levegő szennyezéséről, vagy a határokon átnyúló hulladékkezelésről beszélünk, az óriásszennyezők által okozott károk nem állnak meg az országhatároknál. Ilyen esetekben pedig szükséges egy olyan, tagállami hatóságok felett álló szerv, amelyik hatáskörrel bír a határokon átnyúló szennyezések kivizsgálásában, és az intézkedések meghozatalában.

2023 az akkumulátorgyár éve volt Debrecenben, íme a harc fontosabb mozzanatai – összefoglaló

S hogyan működne ez a hatóság?

Az Európai Környezetvédelmi Hatóság független központi szerv, amely akár hivatalból, akár bejelentés alapján jár el. Alapvető feladata, hogy a potenciálisan határon átnyúló, uniós szintű környezeti hatásokkal kapcsolatban engedélyezési, felügyeleti tevékenységet lásson el. Uniós szintű környezetszennyezés esetén szankciókkal – a környezetszennyező tevékenységtől való eltiltással, az eredeti állapot helyreállításával, a szennyezéssel arányos mértékű pénzbírság kiszabásával stb. – sújtja a szennyezőt a “szennyező fizet” elvének megfelelően.

A tagállami környezetvédelmi hatóságok nem minden esetben rendelkeznek specifikus és naprakész szaktudással a komplex ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenységek környezeti hatásai kapcsán. Az adott tagállam közigazgatási rendszerétől függően a környezetvédelmi eljárásokkal kapcsolatos döntések sokszor helyi, kistelepülési szinten kerülnek meghozatalra. Egy erős Európai Környezetvédelmi Hatóság felállításával megelőzhetővé válik, hogy a potenciálisan határokon átnyúló környezetszennyezést okozó óriásszennyező cégek az uniós állampolgárok életét és egészségét, valamint a környezetet károsító tevékenységet folytassanak.