Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Büszkeség: Magyarország az egyetlen EU-tagállam, amely újévi köszöntést kapott Putyintól

Ország

Az egyébként saját maga által generált “nehéz nemzetközi helyzetre tekintettel” olyan országokat köszöntött újév alkalmából Vlagyimir Putyin, amelyek egy követ fújnak vele.

Az orosz elnök köszöntőjét a hvg.hu vette észre a Kreml honlapján. A közlemény szerint Putyin címzettjei között ott van a volt szovjet tagköztársaságok és autonóm tartományok többsége (Abházia, Azerbajdzsán, Belarusz, Dél-Oszétia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország, Tadzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán), valamint Szíria, Törökország és Dél-Afrika, további 5 amerikai (Brazília, Bolívia, Kuba, Nicaragua, Venezuela) és 4 ázsiai ország (India, Kína, Laosz és Vietnam) vezetői.

Európából csak Putyin elsőszámú csicskája, Orbán Viktor és a hazájában Orbánéhoz hasonló rendszert kiépítő szerb elnök, Aleksandar Vucic kapott meleg üdvözletet.

Orbánnak ezt üzente ruszki tartótisztje:

“a nehéz nemzetközi helyzet ellenére sikerült fenntartani az orosz-magyar kapcsolatok pozitív dinamikáját”.

Putyin egyben megerősítette a “konstruktív és pragmatikus együttműködés folytatásának szándékát, amely lehetővé teszi fontos közös gazdasági projektek megvalósítását”.

Lehet, hogy ezért járt a szép orosz gesztus?

Orbán az orosz-ukrán helyzetről: “Addig örüljünk, amíg nincs háború, ez egy katonai művelet”

Kissé kakukktojásként Ferenc pápa is kapott néhány jó szót Putyintól, aki  azt írta, elismeri a szentatya elkötelezettségét a humanizmus és az igazságosság értékei iránt, és “reményét fejezie ki, hogy fáradhatatlan munkája továbbra is a békét, a harmóniát és a népek közötti kölcsönös megértést fogja előmozdítani”.