Fehér karácsony

Lehűlés jöhet az ünnepekre, mégis van esély a fehér karácsonyra?

Ország

Bár az utóbbi napokban már temettük a dolgot, most úgy fest, egy kis remény mégis maradt arra, hogy fehérbe öltözik 2023 karácsonya.

Az Időkép szerint pénteken ismét hidegebb légtömegek érik majd el térségünket.

Csütörtökön este észak felől kiterjedtebb csapadék érkezik eső, záporeső formájában, de északkeleten vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Pénteken is szükség lesz az esernyőkre, többfelé várható eső, de északon-északkeleten kisebb havazásra, hózáporokra is megvan az esély, emellett szeles lesz az idő.

Szombaton a nyugati-északnyugati szelet sokfelé erős, olykor viharos lökések kísérhetik, a huzatos időjárás mellett elsősorban északon fordulhat majd elő zápor, hódara zápor vagy éppen hózápor, így itt néhol fehérré varázsolódhat a táj a szentestét megelőző napon.

Még nem szállt el a fehér karácsony reménye.

Vasárnapra vonatkozóan még elég nagy a bizonytalanság a modellek között, de a lehűlésnek és a vele érkező csapadéknak köszönhetően vannak olyan régiói az országnak, ahol van esély a fehér karácsonyra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hét második felében lesz nagyobb esély frontok érkezésére, főleg a hétvége közeledtével növekszik a csapadékhajlam.

Légtömeghatár húzódik majd közelünkben, így vegyes csapadékra van kilátás. Sok múlik azonban a légtömeghatár pontos elhelyezkedésétől is. A hét utolsó napjaiban, ahogy a fáklya-diagramon is látszik nagy a széttartás az előrejelzési tagok között: többnyire nedves légtömegek érkeznek, így jó eséllyel felhős időre van kilátás, a csapadék térbeli és időbeli lefolyása viszont meglehetősen bizonytalan még ennyi nap távlatából. A következő napokban viszont ahogy egyre “tisztul a kép”, jelentkezünk még frissebb információkkal

– írják.