Orbán Viktor Brüsszelben

Orbán nem saját akaratából távozott, hanem kizavarták a szavazásról – Macron tisztességtelennek nevezte a mimagyarok miniszterelnökét

Ország

A francia államfő és a német kancellár is megerősítette azt a forgatókönyvet, hogy a magyar miniszterelnököt kiküldték a teremből, amikor Ukrajnáról szavaztak – írja az Eurológus.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke történelmi döntésnek nevezte, hogy az EU megnyitja a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, hasonló lehetőséget ad Bosznia-Hercegovinának, amint a balkáni ország bizonyos vállalásainak eleget tesz és tagjelölti státuszt biztosít Grúziának.

Az Ukrajnával tervezett tárgyalások szavazásán viszont úgy fest, nem az történt, amit Orbán “tökös utcai harcos” Facebook-oldalán hangoztatott híveinek, hogy saját akaratából távozott a teremből.

Emmanuel Macron francia elnök ugyanis arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök távozása nem spontán döntés volt, hanem azt előre megbeszélték, a háromórás ülésen pedig, amikor már mindenki elmondta az álláspontját, és amikor a vita eljutott arra a pontra, hogy dönteni kellett volna, és még mindig nem sikerült meggyőzni Orbán Viktort, többen – Giorgia Meloni olasz, Mark Rutte holland miniszterelnök, a spanyol soros elnökség nevében Pedro Sánchez, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és mások – közös döntése alapján végül Olaf Scholz német kancellár mondta ki azt, hogy akkor most lépjen ki a teremből.

Macron szerint semmiképpen nem lehet most győzelmet hirdetni, az mindenesetre előremutató volt, hogy az ország képviseletében Orbán legalább nem blokkolta a folyamatot.

“Meghallgattuk Orbán Viktort, tiszteletben tartottuk Magyarország álláspontját ezen az ülésen. Ez a tisztelet azonban felelősséggel jár, ezért azt várom el Orbán Viktortól, hogy a következő hónapokban – jogos érdekeit figyelembe véve – vegye komolyan a feladatát, viselkedjen európai módon és ne ejtse túszul a folyamatot. Ha Ukrajna nem teljesíti az Európai Bizottság által megszabott feltételeket, nyilvánvalóan nem fognak megkezdődni a tárgyalások”

– mondta a francia államfő.

Olaf Scholz így nyilatkozott az esetről a német sajtónak:

“megkértem a magyar miniszterelnököt, hogy ne akadályozza a folyamat továbbhaladását, és ő ezt elfogadta”.

Arra felvetésre, oké-e, hogy egy kis tagállam zsarolhat egy egész uniót ilyen helyzetben a német vezető hangsúlyozta „egy közös Európai Unió vagyunk és csak közösen vihetjük előre az EU-t. Ennek ellenére messze nem arról van szó, hogy mindenben egy véleményen kell lennünk, viszont az sem elfogadható, hogy egy teljes folyamat álljon le vélemények eltérése okán”.