Karsai Dánel ALS a parlamentben

Karsai Dániel a parlamentben is megkapta a Fidesztől: szenvedjen!

Ország

Az eutanázia kérdéséről is beszéltek a képviselők csütörtökön napirend előtt az Országgyűlésben. A Momentum határozati javaslatot nyújt be az aktív eutanázia szabályozása érdekében. Bedő Dávid (Momentum) a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogásznak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán héten kezdődött pere kapcsán beszélt arról: a jogász harca arról szól, hogy minimalizálják a betegek szenvedését, hogy méltóságban, szenvedés nélkül halhassanak meg, azaz az aktív eutanáziáról. A Momentum hisz a döntés szabadságában, az emberi méltóságban és abban, hogy egy ember rendelkezhet saját sorsáról – jelentette ki.

Bedő Dávid közölte, országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be, amely utat engedne az aktív eutanáziára vonatkozó jogszabályok módosításának. A képviselő felszólalása után a Parlament egyik társalgójába hívta a kormánypárti képviselőket, hogy beszélgessenek Karsai Dániellel, aki a plenáris ülést a karzatról hallgatta.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megerősítette, hogy a kormány tagjai mélyen együttéreznek minden szenvedővel, de azt vallják, nincs felesleges élet. Elfogadja, hogy a Momentum szabadságpárti, de a kormány életpárti, és az életet védi.

A strasbourgi eljárásban a kormány egyetlen dolgot tehet, bemutatja a magyar jogrendet – mondta. Hozzátette: amennyiben a képviselő úgy érzi, ez az ügy Karsai Dániel harca, akkor a Momentum lépjen egyet hátra.

Karsai Dániel: az alaptörvény nem tiltja a megengedőbb életvégi szabályozás bevezetését

Karsai Dániel szerint az alaptörvény nem tiltja a megengedőbb életvégi szabályozás bevezetését – az ALS betegséggel élő alkotmányjogász – aki az ügyben a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult – erről újságírónak beszélt csütörtökön a Parlamentben, miután a Momentum meghívására a karzaton követte figyelemmel a kérdésben elhangzott napirend előtti felszólalásokat.

Karsai Dániel azt mondta: értékelése szerint sem magyar a alaptörvényből, sem a vonatkozó alkotmánybírósági gyakorlatból nem következik, hogy ne lehetne bevezetni megengedőbb életvégi szabályozást a jelenleginél. Hozzátette: a vonatkozó, 20 éve született alkotmánybírósági döntés azt mondta ki, hogy a jelenleg is hatályban lévő szabályozás – ami csak nagyon szűk körben teszi lehetővé az életvégi döntéseket – rendben van, nem sérti az alkotmányt.

Gulyás Gergely az eutanáziáért küzdő Karsai Dániel ügyéről: “Az emberi életről nem az embereknek kell dönteniük”

Arról azonban a testület egy szót se mondott, hogy egy akár jóval megengedőbb szabályozás sértené az alkotmányos szabályokat és az Alkotmánybíróság gyakorlatát – hívta fel a figyelmet az alkotmányjogász, aki annak a véleményének adott hangot, hogy a kérdés alkotmányos szempontból teljesen nyitott, tehát egy esetleges strasbourgi siker esetén a magyar alkotmányos rendet nem sértené ilyen típusú törvénymódosítás.

Az alkotmányjogász örömét fejezte ki, hogy az ügy már második alkalommal került szóba az Országgyűlésben, és hogy a felszólalások konstruktívak voltak. Napirend előtt Bedő Dávid (Momentum), Szabó Rebeka (Párbeszéd) és Kunhalmi Ágnes (MSZP) is beszélt Karsai Dániel ügyéről, a kormány nevében pedig Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára szólalt fel.