Orbán: “Magyarország a magyaroké, és a magyarországi munkahelyek is a magyarokat illetik meg”

Ország

Lukács László (Jobbik) a parlament hétfői ülésén arról beszélt: úgy tűnik, hogy a miniszterelnök kínai útján “személyesen adott át meghívót” ottani munkásoknak, hogy Magyarországon dolgozzanak.

Hangsúlyozta: a Jobbik ezeket az embereket “migránsmunkásoknak” tartja, akiket azért hoznak Magyarországra, hogy “elvegyék a magyar emberek munkáját, hogy alacsonyan tartsák a béreket”. Azt is hozzátette: ha ezek a munkások itt letelepednek, “akkor meg fogják változtatni Magyarország kultúráját”. Azt kérdezte a kormányfőtől: milyen kvótában állapodott meg a kínaiakkal, mert a gazdaságfejlesztési miniszter korábban 500 ezer új munkahelyről beszélt, amelyre idegen munkásokat várnak.

Orbán Viktor válaszában leszögezte:

“Magyarország a magyaroké, és a magyarországi munkahelyek is a magyarokat illetik meg”.

Visszautasította az 500 ezer munkavállalóról szóló javaslatot – mint mondta – ezt a kormány nem fogadja el. A miniszterelnök kijelentette: csak annyi vendégmunkás jön Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van.

Lukács László úgy reagált: ezt a számot a kormányoldaltól hallották. Azt javasolta a miniszterelnöknek, fontolja meg, hogy legyen ebben a kérdésben népszavazás, az emberek maguk mondhassák el, hogy együtt akarnak-e élni a vendégmunkásokkal.

Orbán Viktor viszonválaszában megismételte: az 500 ezer munkásra vonatkozó javaslatot a Jobbiktól hallják, ezzel nem értenek egyet.

“Azt javasoljuk a Jobbiknak, ne akarjanak behozni 500 ezer vendégmunkást Magyarországra, hanem kövessék azt a törvényt, ami szerint csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van”

– jelentette ki.

Azt is jelezte: a magyaroknak “nem kell együtt élniük a vendégmunkásokkal”, mert ők csak korlátozott ideig – két vagy három évig – tartózkodhatnak Magyarországon és utána el kell hagyniuk az országot.

Elmondta: a kormány áttekintette a világban létező, néhány tucatnyi vendégmunkás-szabályozással foglalkozó törvényt és megalkotta a legszigorúbb idegenrendészeti törvényt, amelyet be fognak terjeszteni a Ház elé.

(MTI)