L. Simon László

Dúró Dóra elérte: menesztették L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeum éléről

Ország

Csák János miniszter mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát – áll a tárca közleményében.

A miniszter indokolásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során

– zárul a közlemény.

L. Simon kirúgása a World Press Photo kiállítás egyik sorozata miatt történhetett, amin az LMBTQ-közösséghez tartozó emberek láthatók. Dúró Dóra hisztije után a múzeum kirakta a 18+-os táblát, a minisztérium szerint azonban L. Simon nem volt jogkövető érdemi felhívás után sem. A miniszter emiatt döntött a kirúgása mellett.

„Tudom jól azt is, hogy ez az egy kiállítás önmagában kis mértékben tudja csak megváltoztatni az emberek gondolkodását. Attól még a kis mértékben rontó kiállítások ellen is fel kell lépni” – fogalmazott a Mi Hazánk képviselője napirend előtti felszólalásában hétfő délután a parlamentben.

Dúró Dóra köszönetet mondott Csák Jánosnak, hogy L. Simon László menesztésével meghozta „az egyetlen döntést, amely az intézmény tekintélyét helyre tudta állítani”.

Azt ígérte, hogy más hasonló kiállítások ellen is fel fog lépni a jövőben, mert meg szeretné óvni a magyar fiatalokat mindazzal szemben, amit a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása képvisel.