Videó: így hajbókolt Orbán Viktor az orosz külügyminiszter (!) előtt

Ország

Keddi, Putyinnal való találkozója után újabb furcsa videó került fel a megosztókra Orbán Viktor pekingi kalandjairól.

A saját bevallása szerint „utcai harcos” személyiségű főfideszes folyamatosan igazgatta a nyakkendőjét, fészkelődött, rendezgette az iratait, tollát – számolt be az RTL keddi híradója.

A Kínában lezajlott orosz-magyar kétoldalú találkozó ennél is szánalmasabb mozzanatára Gulyás Balázs hívta fel a figyelmet Twitteren:

A videón azt látni, hogy mielőtt Putyin és Orbán elfoglalják a helyüket, köszönnek a terem két oldalán felsorakozott kormánytagoknak. Orbán Viktor utolsóként Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel fog kezet. A kézfogás előtt Orbán derékból enyhén meghajol, majd fogadja Lavrov felé nyújtott kezét.

A diplomáciai érintkezések szigorú szabályai szerint ez azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök alacsonyabb rangú, mint az orosz külügyminiszter – legalább is a Fidesz alatt létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetem tankönyve szerint.

A protokoll szerint üdvözlésnél meghajolni csak a pápa és uralkodók (császárok, királyok) iránti tisztelet jegyéül kell. Az etikett szerint ráadásul a kézfogást minden esetben a magasabb rangú fél kezdeményezi.

Külföldi fellépésnél a kormánytagok rangsorában a miniszterelnököt a külügyminiszter követi. Orbán helyes protokoll-magatartása az lett volna, ha kormányfőként meghajlás nélkül ő nyújt kezet az orosz külügyminiszternek.