Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan

Magyarországon mutatott be Erdogannak, török testőrök verték meg – állítja egy magyar férfi

Ország

Két kézzel mutatott be a török elnöknek Bán Tamás, akit aztán állítása szerint Erdogan testőre letepertek – értesült a Magyar Narancs.

A férfi a lapnak azt mesélte, hogy épp fiával és feleségével sétált, amikor meglátta a török elnök konvoját. Később a Szabad sajtó útjánál látta, hogy nagy a készülődés:

rengeteg felfegyverzett kommandós tartózkodott egy szállodánál. Kisvártatva megjelent Erdogan is, akit támogatói integetéssel üdvözöltek, Bán pedig bemutatott neki.

Elmondása szerint a török elnök arcáról lehervadt a mosoly, amikor elérkezett hozzá az üzenet.

Ezt követően három-négy civil ruhás ember jelent meg, akik lefogták Bánt, majd rángatni kezdték. A férfi úgy véli, hogy

Erdogan-testőrei támadták meg, hogy ne tudjon mutogatni. Próbálták a kezét lefejteni, illetve valaki a heréjét markolászta, vélhetően annak reményében, hogy majd abbahagyja a mozdulatsort. Végül a földre vitték, rátérdeltek a veséjére, hátára, csavargatták a kezét, majd rugdosni kezdték.

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan
Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Karmelita kolostornál 2023. augusztus 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ekkor TEK-esek érkeztek a helyszínre, akik támadói és közé férkőztek. A szétválasztás közben a törökök még kiosztottak pár pofont. Bán elmondása szerint az egyikük akcentussal, de magyarul beszélt:

kiabált és kurvaanyázott.

Később rendőrök is érkeztek a helyszínre, akik hiába próbálták csitítani a kedélyeket. A TEK-esek félkörívben védték Bánt, ugyanis a törököknek vélt személyek tovább vegzálták a férfit. Ezek után Bánt egy rendőrautóba ültették és elhajtottak vele Budára, ahol elengedték.

Meg nem fordult a fejemben, hogy Magyarország fővárosának belvárosában veszélybe kerülhetek

– nyilatkozta Bán, aki könnyebb sérülésekkel megúszta az esetet: a jobb középső ujján felszakadt a bőr, az öklén, térdén, sípcsontján néhány horzsolás keletkezett.

A TEK egyelőre nem reagált a Magyar Narancs megkeresésére.