Gulyás Gergely Mészáros Lőrinc

Gulyás Gergely Mészáros Lőrincről: “csak az a baj, hogy nem harminc vagy negyven van belőle”

Ország

Váratlan helyről érkezett kritika és felkérdezés Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez. Annyi biztos, hogy rutinosan kivágta magát.

Követelem a magyar keresztény ifjúság nevében, hogy tűnjön el Orbán Viktor és a sleppje a politikából

– kelt ki éles hangon  a kormány ellen Tóth Bálint, a Magyar Református Egyház zánkai ifjúsági táborában, a Csillagpont Fesztiválon múlt csütörtökön, miután Gulyás Gergely arról beszélt az előadásában, hogy a politikát más mércével kell nézni, mint a kereszténységet.

A 25 éves ózdi református férfi szerint a kormány politikája nem Krisztust képviseli, hanem pont ellentmond annak.

A bűnök abszolút értékkel bírnak, nincsen világi indok, amely felmentene azok alól

– fogalmazott a gépjárműmérnök végzettségű Tóth, aki szerint „a keresztény ifjúságnak elege van” a kormány által képviselt mércéből.

Mészáros Lőrinc és Tiborcz István vagyonának gyarapítása bűn

– mondta a meglepett miniszternek és közönségének. Szerinte Orbán Viktor gyerekkori barátjának és vejének gazdagodása szembemegy a magyar emberek érdekeivel, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam nem biztosítja az egészségügy és az oktatás fenntartását, illetve fejlesztését.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter részletesen válaszolt Tóth felvetéseire, amit videóra is vettek a közönség soraiból.

Gyomros Lölőnek: Mészárost és a NER üdvöskéit gúnyolja Bongor, a rapper

Oktatás

Gulyás azzal kezdte válaszát, hogy szerinte „az elmúlt 33 év legjobb tíz éve” volt az utóbbi az oktatást nézve. Egyet tud érteni, hogy van még mit tenni, azért harcolnak most is, hogy jelentős béremelést kapjanak a tanárok.

Egészségügy

Az egészségügyben még nagyobb fejlődés történt mint az oktatás területén, mondta. Gulyás szerint az az orvos, aki korábban 240 ezret keresett, most 2,5 milliót vihet haza, megszüntették a hálapénzt, és a kórházakat nem bezárták, hanem felújították és legújabb gépekkel látták el.

Mészáros és Tiborcz

Miután személyesen semmilyen kapcsolatban nincs Mészárossal, nem érzi feladatának, hogy megvédje, kezdte a legkényesebb témát Gulyás. Hozzátette:

„Bízom benne, hogy a vállalkozók Magyarországon betartják a törvényeket.”

Ha pedig betartják a törvényeket, akkor ők is részesülhetnek a magyar gazdaság nagy mértékű növekedéséből. Gulyás szerint örülni kell annak, hogy szakítottak azzal a rendszerváltás utáni gyakorlattal, hogy csak külföldiek gazdagodhattak meg Magyarországon. Kijelentette:

Ha van baj Mészáros Lőrinccel, akkor az, hogy nem harminc vagy negyven van belőle, mert az lenne a jó, ha minél több nagyon gazdag magyar ember lenne.

Azt is mondta, hogy a régió minden más országban nagyságrendekkel több vagyonuk van a leggazdagabb embereknek, mint Mészáros Lőrincnek vagy Csányi Sándornak. „A magyar milliárdosok lényegesen szegényebbek, mint a lengyelek, az ukránok, a csehek.” Még az sem igaz szerinte, hogy Magyarországon olyan mértékű vagyonkoncentráció jött volna létre, mint a környező országokban.

Azért szólaltam fel, mert keresztényi szemmel egyszerűen elfogadhatatlan, amilyen formában a jelenlegi kormány működik

– fogalmazott a Telexnek Tóth Bálint, aki idén végzett járműmérnöki szakon a Nyíregyházi Egyetemen, és a politikával eddig nem foglalkozott.

Hozzátette:

Nagyon bosszant, hogy rengetegen összekeverik a kereszténységet a jobboldalisággal. Szerintem ez nem két egyforma érték

Az sem tetszik neki, hogy a kereszténységet sokan összemossák a Fidesszel, szerinte mind a két oldalnak vannak bizonyos mértékben helyes, a társadalom számára konstruktív törekvései, és nem lehet egy fekete-fehér képről beszélni. Szerinte nem ő az egyedüli az egyházi körökben, aki kritikus lenne a jelenlegi kormánnyal szemben, sokan azonban nem mernek megszólalni. „Nekem senki előtt nincs elszámolnivalóm, csak Krisztus előtt.”

Krúbi Debrecenben is belenyomta a Fidesz orrát a piszkába – ez volt a 2023-as Campus Fesztivál eddigi legmerészebb performansza