rendőrség

Halőrök is járőrözhetnek a rendőrök helyett

Ország

Nincs elég rendőr, ezért az utcákon járőröző rendőrök között akad, aki tulajdonképpen nem is az.

Tovább csökkent azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket: az rtl.hu információi szerint ugyanis idén már csak 470 fiatal jelentkezett a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi iskolákba, miközben néhány éve ez a szám még 3000 felett alakult.

A kisebb tudást biztosító, 10 hónapig tartó járőrképzésre is csak nagyjából ezren jelentkeznek, és vannak, akik nem is felelnek meg az alkalmasságin, így nagyjából 800 rendőr végez évente középiskolában. Sokan hamar le is szerelnek a terhelés és a nem túl magas fizetés miatt, ezért egyre kevesebb a rendőr, a hatóság pedig állítólag segítségre szorul.

Szinte csak elvétve fordul elő, hogy két rendőrt osztanak be egymás mellé járőrözni. Általában egy rendőr és egy más státuszban szolgáló alkalmazottat küldenek ki az utcára. Ő lehet rendőrségi fegyveres biztonsági őr, polgárőr, de akár halőr is

– nyilakozta egy neve elhallgatását kérő rendőr az RTL-nek, aki szerint a munkaerőhiány súlyos problémákhoz is vezethet: az alacsonyabb létszám miatt nehezen bírják ellátni a feladatokat, később érnek ki egy helyszínre is, ha egy állampolgár segítséget kér.

Czene Csaba rendőrezredes, az ORFK humánügyekért felelős vezetője elmondta, valóban csökkent a rendőrnek jelentkezők száma, de így is 92 százalékos átlagos telítettséggel dolgoznak és el tudják látni a feladatokat. Budapest környékén ennél valamivel alacsonyabb, vidéken magasabb a betöltött pozíciók aránya.

Ezt támasztja alá, hogy 2018-ban nagyjából 95 ezer vagyon elleni bűncselekményt regisztráltak, de tavaly már csak 78 ezret. A 2010-es évhez képest pedig még kedvezőbb a javulás, akkor ugyanis még 200 ezer felett alakultak ezek a számok

– mondta Czene Csaba, aki azért persze örülne, ha több embert tudnának felvenni.

Gyalogosgázolás Debrecenben: szemtanúkat keres a rendőrség