Fiák István és Kósa Lajos

Recski sárlavina: 500 millió forintig kártalanítják azokat, akiknek megsérült az ingatlanja Kósa Lajos ügyvédjének bányája miatt

Ország

A központi költségvetés terhére 500 millió forintig kártalanítják azokat a recski lakosokat, akiknek lakóingatlanjában kárt okozott a június 8-án lezúduló sárlavina – olvasható a hétfői Magyar Közlönyben.

Mint korábban beszámoltunk róla, a sárfolyam a közeli, Andezit-Bau Bányászati Kft. által üzemeltetett bányából indult útjára. A cég egyik tulajdonosa Fiák István, Kósa Lajos ügyvédje-barátja.

A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint a kormány felhívja a belügyminisztert, hogy az 500 milliós forrás „terhére az  érintett személyek lakhatásának megteremtése érdekében külön kérelem benyújtásával egyedi támogatást nyújtson az  MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a  továbbiakban: MR Lakásalap NKft.) részére támogatási előlegként, a  támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeit meghatározó támogatói okirat alapján, azzal, hogy a támogatói okiratban rögzítse, hogy

  • a) az 5. pont alapján készített jelentésben foglalt megállapításokat az MR Lakásalap NKft. figyelembe veszi,
  • b) a fel nem használt támogatást az MR Lakásalap NKft. köteles a központi költségvetés javára visszafizetni,
  • c) ingatlanvásárlás esetén a  vételár megfizetésétől számított 15 napon belül írásban tájékoztassa a belügyminisztert.”

A határozatban az is olvasható, hogy a kormány „felhívja a  belügyminisztert és a  Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a  Heves Vármegyei Kormányhivatal útján – az  MR Lakásalap Nkft. bevonásával – készítsenek jelentést az érintett ingatlanok hosszú távú használhatóságának, lakhatóságának kérdéseiről, azzal, hogy a vizsgálat térjen ki arra, hogy az ingatlanok károsodása összefüggésben van-e az időjárás okozta eseményekkel.”

Az ügyben kénytelen-kelletlen mégis nyomozást kellett indítania a rendőrségnek:

Nyomozást indítanak Kósa Lajos ügyvédje ellen a recski sárlavina ügyében