vörösréz fémhulladék színesfém

A MÉH-telepektől a Mol veszi át fémhulladék piac jelentős részét

Ország

A Magyar Állam a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (“Ht.”) 53/A. §-a alapján a Mol-nak adta koncesszióba a hulladékgazdálkodási közfeladat gyakorlásának jogát.

A továbbiakban bizonyos fémhulladékokat már nem lehet leadni a MÉH-telepeken, hanem csak a MOL-nak.

A magánszemélyek ingatlanán keletkező építési és bontási akár kisebb felújítási tevékenységből származó
csövek, profilok, rudak, rácsok, különféle zártszelvények, betonacélok, lemezek, hengerelt acélok, kovácsoltvas elemek, ereszek, bádogok, gerendák, kábelek, huzalok, saválló, réz, alu konyhai és fürdőszobai szerelvények, csapok, mosogatók, ólom vízcsövek, radiátorok, kádak, tartályok, kerítésfonat, kapuelemek, hullámelemezek, lépcsők, csúszásgátló lemezek, távtartók stb továbbra is leadhatóak a MÉH-telepeken. Csakúgy mint a mezőgazdaságból származó fémhulladékok és a termelési hulladékból származó selejtek.

Viszont július 1-től az alábbi hulladékokat átveszik a MÉH-telepek, de ezekért már csak hulladékcsökkentő ösztönző árat fizetnek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy jóval kevesebbet fizetnek érte, mint korábban. Ilyen fém hulladékok az aludoboz, flakonok és egyéb fém csomagolási hulladékok, akkumulátor hulladékok, elektronikai hulladékok, karosszéria hulladék és gépjárműalkatrész M1 (személygépkocsi) és N1 (tehergépkocsi 3,5 t össztömegig) valamint háromkerekű gépjárművekből, bizonyos háztartási hulladékok, amelyek ingatlanhoz köthető építési, bontási, felújítási tevékenységből nem származhatnak (pl. edények, kannák, fémbútorok, leselejtezett kerékpár, fém szerszámok).

Az aluminium doboz visszaváltó automaták 2023. június 30-tól már nem üzemelnek.

Temesvári Szilvia, a Párbeszéd elnökségi tagja azt mondta, hogy a hulladéktörvény eddig sem volt tökéletes, de korábban legalább “működött valamilyen szinten”. A mostani jogszabálymódosítás során azonban nem gondoltak sem az emberekre, sem az önkormányzatokra – jelentette ki Terézváros alpolgármestere. A politikus ezt azzal a példával kívánta alátámasztani, hogy a fémhulladékot eddig körülbelül hatszáz helyen lehetett leadni, amiknek a száma most hatvanra csökkent. Temesvári Szilvia előrevetítette, hogy az átalakítás következtében nőni kezd az illegálisan lerakott hulladék mennyisége, amit az önkormányzatoknak fognak majd elszállítani.