Fúrt kutak engedélyeztetése

Visszakozott a kormány a fúrt kutak esetében

Ország

Nem kell engedély az eddig engedély nélkül létesített kutakra, illetve a még korábban fúrt kutakra sem amikor nem volt engedélyhez kötve a kútfurás.

A Parlamentben megszavazták, hogy  nem kell engedély a 2024 előtt engedély nélkül fúrt háztartási kutakra, ha azok nem mélyebbek 50 méternél. Az Országgyűlés 169 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 12 tartózkodás mellett fogadta el a Pintér Sándor által benyújtott törvényjavaslatot. Ugyanakkor az új kutak létesítéséhez továbbra is kell engedély. A  korábban engedély nélkül létesített sekély kutak automatikusan szabályosnak minősülnek. Korábban a benyújtáskor tervben volt, hogy vízmérő órával kell felszerelni a kutakat, és szakvéleményt kell kiállítani a kutakról, aminek bevizsgálása több százezer forint lett volna. A kormány által beterjesztett rendelet, később engedményeket tett, például csak az 50 méternél mélyebb kutakra kellett volna vízórát szerelni, de a bevizsgálási díjat sem törölték el.

A mai szavazással eldőlt, hogy a bejelentési és engedélyeztetési kötelezettség is megszűnik a háztartási, a kerti és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítéséhez, feltéve, ha a kút mélysége nem haladja meg az 50 métert,
nem érinti az első vízzáró réteget, háztartási és mezőgazdasági használatra szolgál, vízkészletvédelmi szempontból nem védendő területen található. Ezzel a döntéssel a kormány leszavazta a saját korábbi beterjesztését, így egyelőre marad minden a régiben.