Fúrt kutak engedélyeztetése

Fúrt kutak: akár 200 ezerbe is kerülhet az engedélyeztetés

Ország

Bár Nagy István agrárminiszter a még nem regisztrált fúrt kutak bejelentésére biztatta nemrég azokat, akik ezt még nem tették meg, ígéretével szemben korántsem ússza meg mindenki költségek nélkül.

Az InfoStart „az egyik legkomolyabb kútfúró vállalkozástól” megtudta, a határidő közeledtével a korábbi évekhez képest 3-4-szeres az érdeklődés a kutak regisztrálására.

Aki szeretné bejelenteni kútját, annak fel kell keresnie egy szakembert (vízkútfúró vagy vízmérnök), aki kiállít egy tervdokumentációt a kúthoz. Ezt a dokumentációt kell az illetékes hatóságnak (jegyző vagy katasztrófavédelmi igazgatóság) benyújtani. Magánszemély esetén ezt meg lehet tenni papíralapon és elektronikusan is (ügyfélkapu, e-papír), jogi személy esetén kizárólag elektronikusan. A hatóság a dokumentáció benyújtása után adja ki a határozatot a kútról. A dokumentáció tartalmát rendelet szabályozza (41/2017. (XII. 29.) BM rendelet), így az mindig fix mennyiségű adminisztrációval jár

– hívták fel a figyelmet.

Fontos tudnivaló, hogy minden esetben fennmaradási engedélyt kell kérni, ha a kút engedély nélkül, vagy attól eltérően létesült.

A kúthoz szükséges dokumentáció elkészítésének a díját a vállalkozó határozza meg, nagy a szórás az áraknál, jelenleg

a piacon jelenleg átlagosan 50-200 ezer forint között mozog egy kút dokumentálása.

A jegyzői hatáskörbe eső ásott és vert kutak esetében viszont nem kell a szakember által kiállított tervdokumentáció, így ezeknek a kutaknak az engedélyeztetése díjmentes.