Veszélyes aszteroida halad el a Föld mellett csütörtök este

Ország Világ

Felhőkarcoló méretű aszteroida halad el a Föld mellett csütörtök este. A kutatók becslése szerint 120–260 méter közötti átmérőjű objektumot a NASA potenciálisan veszélyessé minősítette, annak mérete és pályája miatt.

A 2023 FM névre keresztelt, 120 és 260 méter közötti átmérőjű aszteroida mintegy 56 ezer kilométer/órás sebességgel közelít a Föld felé. A NASA adatai szerint körülbelül 2,9 millió kilométerre közelíti meg a Földet. Az objektum mérete és pályája miatt a NASA potenciálisan veszélyes aszteroidává minősítette az égitestet.

A NASA több ezer potenciálisan veszélyes aszteroida pályáját követi nyomon, amelyek pályájának már a legkisebb változása is veszélyes lehet a Földre tekintve. A szakértők folyamatosan ellenőrzik és újraszámítják a megfigyelt aszteroidák pályáját, hogy időben észleljék az esetleges változásokat.

A 2023 FM esetében a csillagászok úgy vélik, hogy nem kell becsapódástól tartani, a Torino-skálán 1-es értékkel megjelölt objektum azt jelenti, hogy jelenleg nincs ok aggodalomra.

Nyitó illusztráció: hirado.hu