Orvos

Öt nap alatt 12 ezer orvos jelezte, hogy marad a kormány által kifilézett kamarában

Ország

Február 28-án szavazta meg (svéd és finn NATO-csatlakozással ellentétben villámgyorsan) a parlament fideszes többsége azt a törvényjavaslatot, amely szerint ezentúl nem lesz kötelező az orvosok számára a kamarai tagság. A belügyminiszter által múlt hét hétfőn beterjesztett, és kivételes eljárásban másnap el is fogadott jogszabály kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

A MOK a vörös-zöld színtévesztés egyik vizsgálóeszközével, az Ishihara-teszttel tudatta a Facebook-oldalán, hogy a kötelező tagság megszüntetéséről szóló szerdai törvénymódosítás óta 12 ezren jelezték, hogy továbbra is tagok akarnak maradni. Ez a szám a teljes, ötvenezres tagságból minden negyedik orvost, a harmincezres aktív tagságon belül pedig több mint minden harmadikat jelenti.

Az orvosoknak még 25 napjuk van nyilatkozni arról, hogy továbbra is a kamarában akarnak-e maradni. Aki nem nyilatkozik, az a határidő lejártával automatikusan törlődik a tagok közül.