Tesco, élelmiszer, multi, áruház, kereskedelem

A Tesco kivezeti a hagyományos műanyag zacskókat az üzleteiből

Ország

Március 21-től a Tesco is kivezeti a zöldség-gyümölcs-osztályon eddig ingyenesen elérhető, eldobható műanyag zacskók használatát.

Helyettük az üzletekben ezentúl többször is használható, biológiailag lebomló zacskó és az újrazsákot használhatják a vásárlók. Az üzletlánc március 20. és április 16. között a saját kedvezménykártyájával 99 forintért árusítja majd az újrazsákot. A bio zacskó leendő áráról nem közölteki információt közeményükben, de ha azokra a versenytársakra gondolunk, akik már meglepték az átállást, akkor 15-25 forintos darabonkénti árra számíthatunk.

Az újonnan bevezetett, biológiailag lebomló zacskó komposztálható, míg az újrazsák minden alkalommal újrahasználható a vásárlás során. Sokszor azonban nincs szükség zacskóra sem például egy fürt banán vagy egy padlizsán/ cukkini esetén ezekre sincs szükség. A cég felmérése szerint a lépéssel éves szinten 500 tonna műanyagot tudnak megspórolni – mondta Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője.

A biológiailag lebomló zacskó űrtartalma kb. 4,5 liter, maximális terhelhetősége pedig 2 kilogramm. Egyik legnagyobb előnye, hogy megújuló összetevőként keményítőt tartalmaz, így komposztálható, és egy éven belül magától is lebomlik. Ha a komposztálás nem megvalósítható, akkor a korábban megszokottaktól eltérően nem a szelektív, hanem a kommunális gyűjtőbe kell a zacskót elhelyezni. Ugyanakkor a termék a lejárati idején belül többször használható, így vásárláskor nem szükséges minden alkalommal újra megvenni.

A Tesco újrazsákja.

Ennél még inkább környezetkímélő alternatíva a 100 százalék poliészterből készült, egy literes, 4 kilogramm teherbírású újrazsák, amely rendeltetésszerű használat mellett korlátlan számú alkalommal használható újra. A Tesco március 20. és április 16. között Clubcarddal 99 forintért árusítja az újrazsákot, hogy ezzel is ösztönözze az ez irányba történő elmozdulást.

Az áruházlánc emellett a legtöbb üzlet bejáratához rendszeresen kitesz ingyenesen elvihető kartondobozokat a kasszasoron kívül, hogy a vásárlók fizetés után azokba is tudjanak pakolni, új életet adva ezzel a másodlagos csomagolásokból származó papírhulladéknak.