CATL épül Debrecennél

“Kisteleken nem lesz akkugyár, felkészül Győr és Debrecen!” – az ellenzék egy része még reménykedik

Ország

Az, hogy Kisteleken meghiúsul az akkumulátorgyár építésének terve, azt mutatja, hogy lehet győzelmet elérni ezen kormányzati szándék ellen – mondta szerdai, online is következő sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezető-helyettese.

Kanász-Nagy Máté közölte: Kisteleken belátták, hogy a városnak nincs elegendő elektromos kapacitása a gyárhoz. Az eset azonban az LMP politikusa szerint “állatorvosi lóként” mutatja, mi a baj ezen projektekkel.

Az első az információhiány – mondta. Kisteleken még a képviselőtestület tagjai sem ismerték a részleteket, arról csupán a polgármester és egy szűk beavatotti kör tudott. A helyi lakosokat egyáltalán nem kérdezték meg, és nem tudható az sem, készült-e környezeti hatástanulmány.
“Szerencsére eldőlni látszik a harc az akkugyárak ellen” – fogalmazott Kanász-Nagy Máté, hozzátéve: a helyi közösségeknek megvan az ellenállóképessége, hogy megakadályozzanak egy beruházást.

Az LMP országos szinten folytatja a harcot, és további tüntetéseket szervez, legközelebb Győrben – mondta.

Kisteleken nem volt elegendő kapacitás

Úgy volt, hogy a Békés és Csongrád megye határán fekvő Kisteleken is létesül egy akkumulátorgyár, város polgármestere az ATV Híradójának elismerte, hogy tárgyalt ilyen befektetőkkel, de szerinte a gyár üzemeltetéséhez a városban nincs elég elektromos kapacitás, és csak hosszabb idő alatt lehetne kiépíteni. Az önkormányzat eladott viszont egy a tulajdonában lévő 12 hektáros területet, s oda várják a befektetőket.

Egy kínai akkumulátoros cég magyarországi képviselőjével tárgyalt a polgármester. A terület egyébként alkalmas volna, az autópálya közelében fekszik, a kecskeméti Mercédesz gyár 60 kilométerre van, a gyár vízigénye is teljesíthető volna.

Kósa Lajos: az akkumulátorgyártás nincs benne az első tíz legvízigényesebb ágazatban

A polgármester elmondta, nagyon örülne, ha a 7 ezres kisvárosba és egy 500 milliárdos befektető érkezne. Ez nagyon sokat jelentene, mind a munkahelyek, mind a helyi iparűzési adó szempontjából nekik.

A területet az Európa-Center-Miskolc Kft. vásárolta meg, a céget az ATV nem tudta utolérni.