A Jupiter (felül), a Hold (k) és a Vénusz (j) együttállása Salgótarján közeléből fotózva 2023. február 22-én. MTI/Komka Péter

Gyönyörű bolygóegyüttállás volt szerda kora este

Európa Ország Világ

Egyszerre három égitest: a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása volt megfigyelhető az égbolton szerdán alkonyat után az ország több pontjáról.

Este hat óra körül különösen esztétikus hármas együttállásban gyönyörködhettünk: a bő kétnapos, vékony holdsarlót alulról a ragyogó Esthajnalcsillag, felülről pedig a fényes Jupiter fogta közre. Az égitestek megfigyeléséhez nem kellett semmilyen segédeszköz, elég volt, ha a kitakarástól, felhőtől mentes nyugati horizont fölé tekintettünk.

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

A Vénusz, azaz az Esthajnalcsillag 22-én közel hússzor fényesebb volt, mint az égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz – természetesen a Nap után. Ott fent lassan változnak a dolgok, a Vénusz és a Jupiter még sokáig együtt áll majd, csak közben hízik a növő hold. És persze bízni kell abban, hogy a felhők nem takarják el a csodálatos égi jelenséget.

Fotók: a Jupiter (felül), a Hold (k) és a Vénusz (j) együttállása Salgótarján közeléből fotózva 2023. február 22-én. MTI/Komka Péter