Tanársztrájk

Nem elégedettek a 10 százalékos emeléssel, Pintér Sándor lemondását követelik a pedagógusok

Ország

A pénteki „köznevelési konzultáció” után nyílt levelet írt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Pintér Sándor belügyminiszternek.

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Rendkívüli Kongresszusa december 17-ei határozatában felszólítja Önt, hogy mondjon le tisztségéről a közoktatásban való teljes járatlansága és alkalmatlansága miatt”

– olvasható a szervezet szombat esti, Pintér Sándornak címzett közleményében.

Mint írják, továbbra is önálló oktatási minisztérium felállítását követelik, és azt, hogy „a minisztérium élén hozzáértő oktatási szakember” legyen.

„Ön saját bevallása szerint az oktatáshoz nem ért – a mi véleményünk szerint az oktatásirányításhoz sem. Bizonyítják ezt az Ön által összehívott – hamisan – konzultációnak nevezett eseményen elhangzottak”

– írják.

Pintér Sándor elsorolta sérelmeit a tanárokkal való egyeztetésen: “Ezek az önök diákjai”

A PDSZ szerint aggályosak a pénteken ismertetett tervek a közoktatásban bevezetendő új bérrendszerről, a belügyi elvárásokról és a rendőri „problémakezelésről”. Szerintük a beígért 10 százalékos béremelés messze elmarad a sztrájkkövetelésektől, az inflációt sem követi. Ráadásul pótlékemelésről, nem pedig alapbéremelésről van szó, „ezzel az ágazatban dolgozók számára olyan helyzetet tartanak fenn, amelyben a biztos bér, az alapilletmény még mindig a 2014. évi minimálbérrel számolt összeg. Ezért fordulhat elő az, hogy egy 26 éve pályán lévő pedagógus alapbérét fel kell emelni a kötelező garantált bérminimumra. A felvázolt új bérrendszerben a pótlékok nyomtalanul eltűnhetnek”.

„Olyan ember ne legyen a közoktatás vezetője, akinek elvárásaiban nyoma sincs semmiféle tartalmi elemnek, csak ellenőrzésekről, „feladatszabásról”, kontrollról, „oktatási felügyeletről” rendelkezik, láthatóan pedagógiai kifejezéseket nem ismer, és azok iránt nem is érdeklődik. Aki a szakemberhiányt óraadók létszámának jelentős növelésével gondolja orvosolni, annak fogalma sincs arról, hogyan működik egy közoktatási intézmény, mi a pedagógus munkája”

– olvasható a szervezet közleményében.

A tanáraikért kiálló, nem engedelmességre nevelt diákokat gyalázta a Fidesztől milliárdokat kapó hitgyülis Németh Sándor