Ítélethirdetés Pannónia Életbiztosító ügyben

Ország

A héamentes egészségügyi szolgáltatás fogalma.

Az ítéletről összefoglaló készül

Egy magyarországi biztosítótársaság több olyan egészség-, illetve életbiztosítási terméket értékesít, amelyek keretében vállalja, hogy a biztosított személy öt súlyos betegséggel (rák, by-pass beavatkozás, szívbillentyű problémák, idegsebészeti beavatkozás, élődonoros szerv- és szövetátültetés) való megbetegedésére tekintettel – meghatározott feltételekkel – külföldi gyógykezelést biztosít.

A külföldi gyógykezelés szolgáltatás igénybevételének előfeltétele, hogy a biztosított orvosi információit a biztosítási szolgáltatásra való jogosultságának megállapítása céljából egy, a biztosítóval szerződéses kapcsolatban álló spanyol vállalkozás orvosai felülvizsgálják. A spanyol vállalkozás e szerződéses kapcsolat keretében ezen kívül a biztosított nevében az orvosi szolgáltatókkal időpontot egyeztet, az orvosi kezelést, a szállodai elhelyezést, az utazást megszervezi, ügyfélszolgálatot működtet, valamint az orvosi kezelés megfelelőségét ellenőrzi. Ezen túlmenően az orvosi szolgáltatókkal kötött szerződései alapján kezeli az orvosi követelések feldolgozását és fizetését.

A biztosító és a spanyol vállalkozás által megkötött együttműködési szerződés szerint a biztosító minden egyes biztosított személy tekintetében a vállalkozás által nyújtott szolgáltatásért éves díjat fizet olyan gyakorisággal, mint ahogy a biztosítási díjat a biztosított személyek a részére fizetik. A spanyol vállalkozás a szolgáltatási díjról 2012 negyedik negyedévében három számlát állított ki, amelyek után a biztosító áfafizetési kötelezettséget nem vallott be azon álláspontjára tekintettel, hogy a spanyol partnere által nyújtott szolgáltatás áfamentes egészségügyi szolgáltatásnak minősül.

A NAV egy adóellenőrzés eredményeként megállapította, hogy a szóban forgó szolgáltatás nem áfamentes egészségügyi szolgáltatásnak, hanem adóköteles szakértői és szervezői tevékenységnek minősül. Ezen álláspontjára tekintettel a biztosítónál adókülönbözetet állapított meg, és azt emellett adóbírság, késedelmi pótlék és mulasztási bírság megfizetésére kötelezte.

A biztosító a NAV határozatát megtámadta a magyar bíróságok előtt, az üggyel felülvizsgálati eljárás keretében foglalkozó Kúria pedig azzal a kérdéssel fordult az Európai Bírósághoz, hogy a spanyol vállalkozás által nyújtott szolgáltatás a héa irányelv (2006/112/EK – az áfa uniós jogi megfelelője a héa, azaz a hozzáadottérték-adó) értelmében héamentes szolgáltatásnak minősül-e.