Debrecen, kormányhivatal, ügyintézés

Csak korlátozottan lehet ügyet intézni a kormány- és földhivatalokban

Ország

Év végi igazgatási szünet nehezíti a lakásvásárlási ügyintézést – vette észre a Bankmonitor. A kormány- és földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni igazgatási szünet miatt december 22. és 2023. január 6. között.

Közleményükből az is kiderül, hogy az ügyfélfogadás szüneteltetésével az adásvételi szerződésekkel, hiteligénylésekkel összefüggő ügyintézési idő is elhúzódhat.

Az adásvételi és a lakáshitel szerződést egyaránt be kell nyújtani a területileg illetékes földhivatalba annak érdekében, hogy a változások rákerüljenek az ingatlan tulajdoni lapjára, ennek hiányában a kölcsönt nem folyósítja a bank.

A földhivataloknál még 2023. január 9. is szünnap lesz, ezért személyes ügyintézésre legkorábban január 10-én lesz lehetőség. A földhivataloknál ugyanakkor az igazgatási szünet alatt elektronikusan vagy postán érkező beadványokat az ingatlanügyi hatóság 2023. január 9-én dolgozza fel, így ezeket a tulajdoni lapon is január 9-i dátummal széljegyzi – tették hozzá.

Érdemes előre gondolkodni az adásvételi szerződés megkötése előtt

A portál szerint érdemes 2 hónapos határidővel kötni az adásvételi szerződést, hogy a szünnapokat is figyelembe véve a fizetésre elég idő legyen. Fokozottan kell figyelniük azoknak, akik korábban kötöttek adásvételi szerződéseket, és a fizetési határidő az igazgatási szünet idejére esik – jegyezték meg.

A kormányhivatalok közül 60 intézményben az igazgatási szünet alatt is lesz személyes ügyintézésre lehetőség – tájékoztattak, jelezve: ez azért fontos, mert számos lakástámogatási lehetőségnél szükség lehet olyan dokumentumra, amelyet alapesetben a kormányhivataltól lehet kikérni. E támogatásoknál az igazgatási szünetet mindenképpen be kell kalkulálni a dokumentumok beszerzési idejébe – figyelmeztettek.

Példaként említették a Babaváró hitelt, amelynél a hitelszerződést december végéig meg kell kötni, vagyis a teljes banki bírálatnak le kell zárulnia az év végéig. Ehhez a Bankmonitor számításai szerint legkésőbb december közepéig be kell adni a kérelmet.

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a falusi csok-ot választók is,  ugyanis ezt a konstrukciót december végéig lehet igényelni, és eddig az időpontig be kell nyújtani a hiánytalan kérelmet a bank felé.

(MTI)