Baranyai Gábor

Azonnali hatállyal kirúgtak egy brüsszeli magyar diplomatát – Baranyai Gábor most elmondta, mit érez

Ország

Váratlanul felmondott a magyar kormány Baranyai Gábornak, a brüsszeli EU-követség második emberének, a Politico szerint másfél órát kapott, hogy összepakoljon az irodájában, és végleg elhagyja a brüsszeli állandó magyar képviseletet.

Baranyai az úgynevezett Coreper I. nagykövet volt, ami azt jelenti, hogy hozzá tartoztak a mezőgazdaság, a halászat, a közlekedés, a távközlés, az energia, a versenyképesség, a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a szociálpolitika, az egészségügy, a fogyasztóvédelem, az oktatás, az ifjúság és a kultúra ügyei.

A brüsszeli diplomáciában nála magasabb rangban csak a Coreper II. nagykövet van, aki elsősorban a gazdasági- és pénzügyeket viszi, illetve részt vesz a miniszterelnökök találkozóinak előkészítésében.

Baranyai Gábor a 444.hu-nak csupán egyetlen mondatot kívánt nyilatkozni:

“A kirúgásoamat métlánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel.”

Mivel szakmai munkáját nem érte kritika, ezért a kint dolgozó magyarok arra gondoltak, hogy Baranyait azért akarja távozásra bírni a kormányzat, mert úgy vélték Budapesten, hogy túlságosan kötődött Stelbaczky Tiborhoz.

Stelbaczky Tibor 2020-ban vette át a brüsszeli magyar követség vezetését, ő volt a Coreper II. nagykövet, ami az első számú pozíció a tagállamok nagykövetségein – mögöttük van a Coreper I., aki a második ember. Stelbaczky idén júniusban lemondott a posztjáról.

Már akkor is többen úgy vélekedtek, hogy Stelbaczky részben politikai okokból távozott, mert túlzásnak érezte a kormány konfrontatív EU-politikáját.