Civil ruhás rendőrrel várta a tanárokat az őket fenyegető tankerületi igazgató

Ország

A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai a Külső-Pesti Tankerületi Központ épületéhez vonultak, miután az iskola igazgatóját behívták, és 24, névre szóló levelet adtak át neki azoknak a pedagógusoknak címezve, akik október 5-én polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.

A helyszínről tudósító Mérce szerint az iskola tanárait több száz támogató kísérte el. A tankerület egy ideig nem engedte be a pedagógusokat, az ajtót is bezárták.

A kint várakozó tömeg eközben az „Rábel Krisztina gyere ki!”, „Gyertek ki” és a „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!” skandálásokkal támogatták a lépcsőházba bejutó tanárokat.

A tanárokat végül két-három fős csoportokban fogadták a tankerületben, és átvették Rábel Krisztinától a polgári engedetlenség miatt megrovó leveleket. Az egyik tanár elmondta, az érkezésükre a függönyt is elhúzták az épületben. Elmondása szerint civil ruhás rendőr is volt a tankerületisekkel.

A levélben az volt, amire számítottak: az állt benne, hogy

a tiltakozó akciójukkal „korlátozták” a gyerekek tanuláshoz fűződő jogát, ezért megrovásban részesülnek.

Rábel Krisztina a 2019-es önkormányzati választáson fideszes színekben indult a XX. kerületben, egyéniben nem nyert, de kompenzációs listáról bejutott a képviselőtestületbe. Akkor mondott le, amikor tankerületi vezető lett.

Debrecenben ma 16:30-tól az Ady parkban lesz szolidaritási tüntetés.