Rendkívül ritka betegség támadta meg a fiatal magyar nő koponyáját – Dóra története

Ország

Az orvosoknak még nem sikerült megfejteniük a 34 éves Dóra titokzatos betegségét. A debreceni nő kálváriája három éve, szinte előzmény nélkül kezdődött. Dóra egy ismeretlen, ritka betegségben szenved, amire eddig nem találtak megnyugtató magyarázatot és gyógymódot sem a szakemberek.

Dóra, kérlek, oszd meg velünk, mikor és hogyan kezdődött a történeted.

A kálváriám három évvel ezelőtt kezdődött, amikor szokatlan fájdalommal a fejemben ébredtem. Nagyon hangos és furcsa reccsenő hangot hallottam a koponyámban. Nem csak egyszeri hang volt, hanem minden egyes nyeléskor megismétlődött, és éles fájdalom kísérte. Tudtam, hogy valami nagy baj történhetett a fejemben…

Volt valami előjele korábban a titokzatos betegségnek, vagy az egész a semmiből tűnt elő?

Maga a fájdalom váratlanul kezdődött, viszont utólag visszagondolva, hónapokkal azelőtt volt egy nem túl jól sikerült bölcsességfog-műtétem. A beavatkozás után nem akartak szűnni a panaszaim, ezért elmentem néhány szakorvoshoz, akik úgy gondolták, hogy a műtét során megsérült az állkapocs-izületem. Akkor nagyon kellemetlennek tűntek ezek a mellékhatások, mert akkor még nem tudhattam, hogy pár hónappal később a poklok poklát fogom megjárni. Azt pedig pláne nem sejtettem, hogy ez a  szinte kibírhatatlan fájdalom velem marad, és évekig együtt kell élnem vele. Nem vágyok semmi másra, csak arra, hogy visszakapjam a korábbi életemet.

A tünetek stagnáltak az első naphoz képest vagy változtak?

A fájdalom napról napra rosszabb lett. Az elején próbáltam figyelmen kívül hagyni, tolerálni, mert azt reméltem, hogy valami gyulladás vagy góc, ami majd magától elmúlik és akkor majd megszűnnek a panaszaim. Viszont az állandó roppanás rövid időn belül olyan hangossá vált, hogy most bárki könnyen, szabadfüllel hallhatja. Ha például egy csendes szobában ülnénk most veled, tökéletesen hallanád ezt a percenként többszöri, kínzó reccsenést. El  lehet képzelni, hogy akkor én hogyan hallom belülről… A fájdalom, ami a hangot kíséri, szintén nagyon hamar olyan elviselhetetlenné vált, hogy azonnal szakorvoshoz fordultam, aki erős gyógyszereket írt fel nekem, hogy egyáltalán kibírjam ezt a szenvedést.

Sok orvosnál és szakorvosnál jártál, de ha jól tudom, nem találtak magyarázatot a súlyos problémádra…

Így igaz. Bár az összes orvos hallotta – mindenféle speciális eszköz nélkül – ezt a hangos ropogást a koponyámból, mégsem sikerült megállapítaniuk, hogy mi okozhatja a tünetet. Maga az állkapocsízületi gond már megszűnt, így azt ki is zárták. Számtalan fül-orr-gégész szakorvosnál, neurológusnál, szájsebésznél, idegsebésznél jártam, rengeteg szteroidot és erős gyógyszereket kellett beszednem az évek során, de semmi sem segített, és semmi választ nem kaptam a kérdésekre. Átestem több beavatkozáson is, illetve különböző injekciókkal próbáltak belső izmokat manipulálni a fül környékén.Tényleg a poklok poklát jártam meg. 

Aki ennyi szenvedésen megy át, mint te, annak nyilván minden dolog háttérbe szorul az életében, és csak a gyógyulásra koncentrál. Neked hogyan változtatta meg a betegség a mindennapi életedet?

Úgy érzem, lassan mindent elveszítek, lassan elveszítem az egész életemet. Az állapotom olyan rosszra fordult, hogy fel kellett adnom a munkámat, a személyes kapcsolataimat, az egész életemet. Az erős fájdalom és a belső zaj miatt már három éve nem tudok 4-5 óránál többet aludni éjjelente. Nem tudok enni, még az ivást is kerülöm, mert ez természetesen nyeléssel jár, ami az én esetemben fájdalommal és a fejemben hatalmas robajjal jár. Szó szerint olyan érzés, mintha percenként robbanna egy hatalmas bomba belülről, vagy a fülemen keresztül kést döfnének az agyamba… Már három éve kénytelen vagyok az időm 80%-át ágyban tölteni – a fájdalom és kimerültség teljesen ágyhoz köt. Folyamatos vegetálás. Az állapotom súlyosan érintette a családomat is, és rendkívül nehéz időszakon mennek át a szüleim, nővérem és barátaim is. (Budapestről vissza kellett költöznöm szülővárosomba, Debrecenbe, ahol jelenleg a szüleimmel élek.) A családom mindenben támogat, de az, hogy látom őket is szenvedni, az még nagyobb fájdalmat okoz nekem. A fizikai fájdalmaim  pedig sok mentális problémával is jártak, mély depresszióval, álmatlansággal, kimerültséggel. A legrosszabb az, hogy az orvosok három év után sem tudják pontosan diagnosztizálni a betegségemet, és néha teljesen reménytelennek érzem a gyógyulásomat. Voltam már nagyon mélyen emiatt.

 

Ebben a borzasztó helyzetben sikerült azért találnod olyan támaszt, olyan szakmai segítséget, amely némiképp enyhít a problémádon?

Körülbelül két éve, hosszú keresés után találkoztam Magyarországon egy rendkívüli orvossal, aki azóta is folyamatosan küzd értem. Rengeteg vizsgálaton és beavatkozáson estem át az ő állhatatosságának köszönhetően. Csak néhány átmeneti kis megkönnyebbülés volt, ami erőt adott a folytatáshoz, de eddig semmi sem segített. Ennek a nagyszerű orvosnak a segítségével kezdtünk el keresni olyan specialistát világszerte, aki találkozhatott már ilyen, vagy hasonló esettel. Végül Bostonban találtunk egy világhírű belsőfül- és koponyaalapi sebészt, akinek nagyon felkeltette az érdeklődését az esetem. Ő egyúttal a világ egyik vezető kutatója ennek a területnek. Hosszú hónapok óta tartjuk a kapcsolatot, és most végre lehetőség nyílhat a személyes látogatásra. Mivel három éve nem tudok dolgozni, a betegségem mellett nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerültem. Az első bostoni látogatás kb. 15 millió forintba (37 500 euróba) kerülne.

Létrehoztunk egy alapítványt, hogy  ott gyűjtsük a pénzt, amire ehhez az első kiutazáshoz szükségem van. Ez a bostoni szakember túlzás nélkül az utolsó reményem. Semmi többet nem akarok ebben az életben, csak azt, hogy végre újra fájdalmaktól mentes és csendes koponyám legyen, mint mindenki másnak…

Itt segíthetsz Dórinak.

– Vida Virág –