Vajon mit szólnak Orbán Viktor “kevert fajos” okosságához ezek a nem (csak) európai génekkel rendelkező magyar emberek?

Ország

Továbbra sem csitulnak a kedélyek Orbán Viktor tusványosi beszédének azon részlete kapcsán, amelyben a miniszterelnök azt fejtegeti, hogy “mi, magyarok” nem vagyunk “kevert »fajúak«”.

A faj szó használata ugye itt eleve tárgyi tévedés, hiszen az emberiség egyetlen fajt képez (Homo sapiens sapiens), és eddigi ismereteink szerint más emberfaj nem él bolygónkon. Tehát a lényeg: bőrszíntől, fülmérettől és a testszőrzet mértékétől függetlenül Földünk bármely népcsoportjai képesek egymással utódnemzésre (ha ez egyéb akadályba nem ütközik).

Összegyűjtöttünk néhány ismert személyt azok közül, akik nem csak az Orbán Viktor rajongótábora számára kedves “fajmagyar” génekkel rendelkeznek, hanem őseik jól dokumentálhatóan – és persze szabad szemmel is láthatóan -más kontinensről származnak.

Korábbi cikkünkben egy beszédes fotó erejéig említettük már a gyorskorcsolyában jeleskedő kinai apától és magyar anyától származó Liu fivéreket. Sándor és Shaoang együttesen 3 olimpiai, 8 világbajnoki és 14 Európa-bajnoki arannyal öregbítették hazánk hírnevét – számos egyéb színezetű érem mellett.

Liu fivérek
Liu fivérek

A magyar élsportban egyébként is átlagon felüli az Orbán szavaival élve “kevert fajú” (elnézést tőlük, de tényleg ezt a kifejezést használta) versenyző. A Vasas-drukkerek bizonyára kellemes emlékeket őriznek az első színesbőrűként magyar válogatottságig jutó Sowunmi Thomas-szal kapcsolatban, aki Nigériában látta meg a napvilágot helyi (joruba) apa és magyar anya gyermekeként.

Még nagyobb sikereket ért el nemzeti színeinkben a francia-Guadeloupe-i ősökkel rendelkező Loic Nego. Konkrétan neki köszönhetjük a 2020-as Eb-kijutást nagyban segítő egyenlítő gólt az Izland elleni pótselejtezőn.

Nego Loic (k), mellette Szalai Ádám a magyar csapat győzelmét ünnepli a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia – Magyarország mérkőzés után a wolverhamptoni Molineux Stadionban 2022. június 14-én. A magyar válogatott 4-0-ra győzött. MTI/Koszticsák Szilárd

Itt van még a magyar felmenőkkel valószínűleg nem rendelkező, 2019 óta hazánk színeiben versenyző, és azóta két Európa-bajnoki arannyal gazdagodó Iszmail Muszukajev. A langyosabb nacionalisták talán kakukktojásnak vélik korábbi orosz állampolgárt, de Muszukajev Kabard- és Balkárföldön született, így minden bizonnyal jelentős mértékben hordoz ázsiai géneket.

Iszmail Muszukajev
Iszmail Muszukajev Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mi a helyzet az apai ágon arab származású hétszeres olimpikon, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok  magyar tőrvívó Mohamed Aidával?

Mohamed Aida
Mohamed Aida Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A média- és celebvilágból is bőven van kit szemezgetnünk, vegyük például az egykori időjóst, Onyutha Juditot. A Debreceni Egyetemen némettanárként végzett, félig ugandai származású korábbi tévés mostantól nem számíthat igazi magyarnak egy Orbán-hívő számára.

Onyutha Judit
Onyutha Judit

Vagy ott van a számos cigány, vagy részben cigány (pandzsábi – dél-ázsiai gének, ugye) származású művész Dankó Pistától Radics Béláig (igaz, ők sajnos már nem reagálhatnak a miniszterelnök szavaira), Csányi Sándortól Farkas Franciskáig. No és persze említhetjük a szórakoztatóiparban tevékenykedő mulatós zenészeket, celebeket – Kis Grófo, Győzike stb. – igaz, említett személyek épp a választások előtt tettek diszkrét hűségesküt a hatalom felé. Vajon most is megtennék? Vagy akkor sem gondolták komolyan?

Csányi Sándor színművész
Csányi Sándor színművész

A magyar színházi és tévéfilmes kultúra pedig egész biztos, hogy szegényebb lenne a bissau-guineai apától született Kálid Artúr nélkül. Emlékezhetünk, ő volt az Angyalbőrben című sorozat egyik főszereplője, színpadi szerepei közül pedig híres A dzsungel könyve Sir Kánja. Meg még egy rakás komolyabb szerep, de hadd ne soroljuk most.

Kálid Artúr
Kálid Artúr

Az ismert emberek mellett természetesen megszámlálhatatlanul sok hasznos, de az “őslakos” magyaroknál semmiképp sem haszontalanabb tagja van társadalmunknak – orvosok, tanárok, szakácsok, sofőrök, takarítók -, akik jóval többet érdemelnének annál, minthogy némi politikai tőkéért cserébe (Mi Hazánk jobbról előzésének blokkolása és témaelterelés a megszorításokról) felhasználják őket egy olyan tulajdonságuk miatt, amiről még csak nem is tehetnek.

Sz. Sz.