Az Orbán-kormány államtitkárai

52 százalékkal emelte meg 16 államtitkár fizetését Orbán Viktor

Ország

 16 államtitkárának adott jókora fizetésemelést a miniszterelnök. Mivel képviselők is, ők már bruttó 3,3 millió forintot keresnek.

Egy lépésben 52 százalékkal emelte meg 16 államtitkárának illetményét Orbán Viktor miniszterelnök, ami közel 700 ezer forintos fizetésemelést jelent számukra – szúrta ki a 24.hu, a kormany.hu-ra feltöltött adatlapokból.

Ők az érintettek:

Dömötör Csaba

Erdős Norbert

Farkas Sándor

Fónagy János

Hoppál Péter

Koncz Zsófia

Menczer Tamás

Orbán Balázs

Potápi Árpád

Rétvári Bence

Soltész Miklós

Süli János

Tállai András

Tuzson Bence

Vargha Tamás

Vitályos Eszter.

Ők azok az államtitkárok, akik képviselői mandátummal is rendelkeznek. Nekik az államtitkári illetményük eddig bruttó 1 millió 296 ezer forint volt, amit 1 millió 974 ezer 600 forintra emelt visszamenőleges hatállyal (május végétől, a kormány megalakulásához igazodva) a kormányfő.

Ezzel az államtitkári illetményük utolérte a nem képviselő államtitkárokét, akiknek az illetményét 1,75 millióról ugyancsak 1 millió 974,6 ezer forintra emelték, erről a múlt héten számoltunk be.

Orbán Viktor egy múlt hónapban elfogadott jogszabály révén jogosulttá vált a miniszterek és államtitkárok fizetésének megállapítására, vagyis míg korábban törvényben rögzítették az illetményeket, addig mostantól kizárólag a kormányfőn múlik, hogy hogyan keresnek a politikai vezetők.

A miniszterek korábban jellemzően bruttó 1 millió 979 ezer forintot kerestek, ezt a kormányfő felemelte bruttó 2 millió 632 ezer forintra. (Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Csák János kulturális és innovációs miniszter Gulyás korábbi közlése alapján ötmillió forintot keres.) Nőtt a miniszterelnök fizetése is: ugyanabban a törvénymódosításban a házelnöki tiszteletdíjhoz kötötték az illetményét, ezzel az addigi bruttó 1,5 milliós kormányfői fizetése bruttó 3,55 millió forintra emelkedett.