Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. Mellette Hende Csaba, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. MTI/Koszticsák Szilárd

Reagáltak a frakciók arra, hogy Magyarország nem szavazza meg az Oroszország elleni szankciókat

Ország

Európa-napi megemlékezéssel kezdődött az Országgyűlés hétfői ülése, amely a külgazdasági és külügyminiszter felszólalásával folytatódott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: Magyarország nem szavazza meg az Európai Bizottság kezdeményezését az Oroszország elleni szankciókról, mert az az országnak problémát jelent és a megoldásra nem tartalmaz javaslatot.

A tárcavezető napirend előtti felszólalásában kiemelte: nem lehet a magyarokkal megfizettetni a háború árát.
Emlékeztetett: két és fél hónapja tört ki háború Magyarország szomszédságában, az ország álláspontja a kezdetektől világos, mielőbb békét akar Ukrajnában.

Magyarország támogatta az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot, de jelezte, hogy vörös vonal Magyarország energiaellátási biztonságának garantálása – mutatott rá Szijjártó Péter, hozzátéve: a mostani brüsszeli javaslat azonban felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával.

Frakcióválaszok

Lukács László György (Jobbik) hangsúlyozta, a kormánynak 12 éve volt arra, hogy Magyarország energiakitettségét csökkentse, de érdemi lépést nem tett az egészségesebb energiamix felé. Elmondta, látják és értik, hogy a szankciókról szóló vitában a magyar érdekek azt diktálják, hogy Magyarország a békés rendezést sürgesse. Hiányolta, hogy a miniszter nem beszélt arról, hogyan tud változtatni a kormány az energiamixen, annak érdekében, hogy az ország függősége csökkenjen.

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ungár Péter (LMP) a béke fontosságával egyetértve azon véleményét hangsúlyozta, hogy a háború látszata alatt az Európai Bizottságban harc folyik az orosz és az amerikai fosszilisenergia-export érdekei között. Egy zöldpárt nem támogathatja egyiket sem – jelentette ki. Elmondta, hosszabb távon Magyarországnak el kell indulnia az önrendelkezés útján, az a kormány azonban, amely az elmúlt tíz évben adóztatta a napelemeket és tiltotta a szélenergiát, nem az energia-önrendelkezés barátja. Közölte, az LMP abban lesz partner, hogy Magyarországon magyar zöldenergia legyen, nem lesz abban partner, hogy keletre, vagy nyugatra nagy fosszilis cégeknek kiszolgáltassák az országot.

 Ungár Péter, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Ungár Péter, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Toroczkai László (Mi Hazánk) közölte, pártjának Magyarország területi integritása a legfontosabb és jó lenne azt sűrűbben hallani, hogy Magyarország érdekei megelőznek minden más érdeket. Hozzátette: a Mi Hazánk támogatja, hogy a kormány elutasítja az embargót. A politikus ezt nemcsak az olajra és a gázra értette, hanem minden olyan szankcióra, amely árt Magyarországnak. Úgy látta, nem az ukránok háborúznak az oroszokkal, hanem az Egyesült Államok Oroszországgal.

Tordai Bence (Párbeszéd) örömét fejezte ki, hogy a kormánynak sikerült különbséget tenni az orosz agresszorok és az ukrán áldozatok között. Az ellenzéki politikus szerint a kormánynak vállalnia kellene a felelősséget azért, hogy nem sikerült kiépíteni Magyarország válságállóságát az elmúlt 12 évben. Elmondta, a Párbeszéd régóta javasolja, hogy a biztonságos energiaellátás érdekében diverzifikálni kell a forrásokat, át kell állni a zöldenergiára. Szerinte a mostani helyzetben Magyarországot a zöldenergia forradalma mentheti meg.

Gurmai Zita (MSZP) nem tartotta szerencsésnek, hogy háborús helyzetben az atombomba szót használta a miniszter. A szocialista politikus is azt mondta, már régen el kellett volna kezdeni az energetikai rendszer átalakítását. Ne csak kritizálják az embargókat, képesnek kell lenni alternatívát is felmutatni – hangoztatta. Szerinte rövid távon el kell érni, hogy az EU megértse Magyarország helyzetét, de közép- és hosszú távon látni kellene a magyar kormány javaslatait: hogyan akarja az energiafüggetlenséget zöldenergiával kiváltani.

Simicskó István (KDNP) azt mondta, az olaj- és a földgázembargó nem segíti a béke megteremtését és Ukrajnának sem segít, Magyarországnak és az EU tagállamainak kifejezetten ártalmas, Oroszországot sem kényszerítené térdre. Elmondta, arra bátorítják a magyar kormányt, hogy álljon ki keményen és következetesen a magyar emberek érdeke mellett.

Kocsis Máté (Fidesz) helyesnek tartotta, hogy az atombomba szót használják, mert ez a szankciós politika atombomba ledobását jelentené a rezsicsökkentésre, a magyar gazdaságra és az üzemanyagárakra. Emlékeztetett arra is, hogy a parlament márciusban határozatot fogadott el, amelyben elítélte az orosz agressziót; ezt Tordai Bence nem szavazta meg. A mi kormányunk a magyar érdekeket képviseli tűzön-vízen át, nem a brüsszelieket, ha ebből vita lesz, állunk elébe – mondta.

https://pestinap.hu/bulvar/2022/05/09/hosszu-katinka-ferjhez-megy/