Deutsch Tamás és Gál Kinga fideszes EP-képviselők

Négy nappal a választás után megszavazták a fideszes EP-képviselők az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat

Ország

A Fidesz Európai Parlamenti képviselői 513 igennel, 22 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett megszavazták azt a határozatot, amiben az Oroszországból érkező energia források embargóját kérik az EU döntő szervétől, az Európai Tanácstól – számolt be az ATV.

A határozat felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból. A követelés külön említi a Roszatom magyarországi beruházásának, az az a Paks2 projektnek azonnali leállítását. Az állásfoglalásba az is bekerült, hogy a jövőben EU-s szinten is adjanak fegyvereket Ukrajnának, 500 millió euró értékben.

Meglepő, de az Európai Parlament állásfoglalását a Fideszes EP-képviselők is megszavazták. Igaz, azokat a módosító indítványokat, amelyek határozottabban követelték az energetikai embergót, leszavazták a kormánypárti politikusok. Azonban mivel a teljes állásfoglalásnál igennek szavaztak, így összességében a szigorító módosításokat is jóváhagyták.

Deutsch Tamás szerint ez csak javaslat, a kormány nem támogat majd ilyen javaslatokkal az uniós csúcson.

Az MTI elhallgatta a kínos részleteket

A Telex rámutat: az MTI már a fideszes képviselők mondandójából is kivág részleteket, ha a kormány érdeke azt követeli.

A magyar állami hírügynökség ugyanis minderről úgy adott hírt, hogy a szavazatok számát fel sem tüntette. A nagyobbik kormánypárt képviselőjét idézték csak: „A Fidesz európai parlamenti képviselői a csütörtöki szavazáson is határozott nemmel szavaztak arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, kőolajra és nukleáris üzemanyagra – derült ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő Facebook oldalán megjelent közleményéből.”

Mindezt úgy, hogy

az idézett bejegyzésből is kiderül, mekkora csúsztatás a „határozott nem”.

Képviselőcsoportok közötti egyeztetéssel született meg egy kompromisszumos szöveg. Ez került a teljes EP elé, de itt több módosító is érkezett hozzá. Ilyenkor először ezekről döntenek. Ami közülük többséget kap, bekerül a teljes szövegbe, amiről egyben is szavaznak.

Nálunk nincs elhallgatott hír! Kövessen bennünket a Facebookon, és nem marad le a fontos történésekről!