Beperelték Kalamár Tamást, a Barátok közt és az Oltári csajok producerét – börtönbüntetést is kaphat

Ország

Egy írónő beperelte Kalamár Tamást, aki szerinte az Oltári csajok című sorozat producereként ellopta az ötletét.

Kalamár Tamást és két társát szerzői jog 100 milliós vagyoni hátrányt okozó megsértésével vádolja őket az ügyészség, ami miatt akár börtönbüntetést is kaphatnak.

A vád szerint Kalamár vezető producerként jegyezte a 2017-ben, az RTL II csatornán bemutatott Oltári csajok című sorozatot, ám a történet ötlete nem saját kútfőből származott. Dr. Köbli-Sík Viktória Szerelemkereső című regényét dolgozták át, ám ezt sehol sem tüntették fel, ráadásul az írónő egy forintot sem kapott a produkció után – írja a Blikk.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint “a sértett írt egy regényt, amelyet eljuttatott több televíziózásban, illetve filmezésben érintett személyhez, céghez annak érdekében, hogy abból forgatókönyvet írhasson és tévésorozat készülhessen. Az I. rendű vádlott producer és showrunner megszerezte a sértett – nyomtatásban meg nem jelent, szerzői jogvédelem alatt álló – regényét, majd azt a II. és III. rendű vádlottak, illetve az ismeretlen helyen, külföldön tartózkodó társuk rendelkezésére bocsátotta és aktív közreműködésükkel televíziós sorozattá átdolgozta, majd megfilmesítette és azt saját műveként tüntette fel”.

Ezzel több mint 100 millió forint vagyoni hátránya keletkezett Dr. Köbli-Sík Viktóriának, aki korábban is jelezte már, hogy kisemmizték őt. Az írónő még az RTL Klub programigazgatóját, Kolosi Pétert is felkereste, de nem járt sikerrel.

Több levelet írtam neki, békés megegyezést szerettem volna, elutasított mindenféle megkeresést, nem volt együttműködő. Többször kértük a forgatókönyv kiadását, hogy összehasonlítsuk a regénnyel, de ez nem történt meg. Ezért leültem a tévé elé, majd kijegyzeteltem a sorozatot

– mondta az írónő, akinek végül nem maradt más lehetősége, vádat emeltek Kalamár Tamás és társai ellen, az első tárgyalási nap kedden lett volna, de azt elnapolták. A producer 2-8 év börtönt is kaphat, ha bűnösnek találja őt a bíróság.

Fotó: Facebook/oltaricsajok