Jótékonysági koncertet és országos gyűjtést szervez az evangélikus egyház az ukrajnai menekültek megsegítésére

Ország

Jótékonysági hangversenyt szervez a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) az ukrajnai menekültek megsegítésére március 6-án, vasárnap este 19.30-kor kezdődően a Deák téri evangélikus templomba.

Közreműködik: Lutheránia ének- és zenekar (vezényel: Kamp Salamon), Banda Ádám, Both Miklós, Dobozy Borbála, Fassang László, Finta Gergely, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, Hámori Szabolcs, Krum Enikő, Lakatos Mónika, Pusztaszeri Ákos, Pál Eszter, Pál István Szalonna, Rostás Mazsi, Schöck Atala, Subedi Anna, Szalóki Ágnes, Szerekován János. Igét hirdet: Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke. Köszöntőt mond: Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője.

Az eseményről további részletek itt találhatók: https://www.facebook.com/events/503437447979962, https://www.evangelikus.hu/hireink/itthon/jotekonysagi-hangverseny-az-ukrajnai-menekultek-megsegitesere.

Az Ukrajna orosz megszállása miatt nehéz élethelyzetbe kerülő, menekülni kényszerülő embertársaink megsegítéséről hozott határozatot 2022. február 26-ai ülésszakán a Magyarországi Evangélikus Egyház XI. Zsinata.

 

Az MEE saját méretének tudatában és lehetőségeinek ismeretében, valamint a lutheránus hagyományok jegyében, a professzionalitásra törekedve kíván segítséget nyújtani a bajban lévőknek, ezért elsősorban az érkezőket fogadó területekre, Kelet-Magyarországra fókuszálunk.

A nyíregyházi evangélikus szeretetszolgálatok és egyéb intézmények összefogásában a munkatársak naponta felmérik a határra érkezők konkrét igényeit, amelyeket még aznap beszereznek. Így a tényleges szükségletek alapján, rövid határidőn belül állnak össze az adományok, amelyekkel közvetlenül helyben tudjuk segíteni a – legtöbbször a következő nap már tovább is induló – családokat. A befolyt támogatásokból ezeket a konkrét beszerzéseket, valamint az ukránul is beszélő munkatársakat finanszírozzuk, akik segítik a támogatói munkát, valamint információval látják el az érkezőket.

A segítségnyújtás leggyorsabb és leghatékonyabb módja a pénzbeli adomány. A pénzadományokat kétféle módon várjuk: online bankkártyás fizetéssel a https://perselypenz.lutheran.hu/ukrajna felületen keresztül vagy banki utalással. További részletek az evangélikus egyház segítségnyújtása kapcsán: https://www.evangelikus.hu/hireink/itthon/informaciok-az-ukrajna-orosz-megszallasa-miatt-bajba-kerultek-megsegiteserol.