Orbán Viktor Brüsszelben

Orbán Viktor megérkezett Brüsszelbe

Ország

Rendkívüli EU-csúcsra érkezett Brüsszelbe Orbán Viktor.

A téma adott: mi legyen az orosz-ukrán konfliktussal, és milyen szankciókat vezessenek be Oroszország ellen.

Spanyol kormányfő: a jogsértés nem maradhat büntetlenül

A nemzetközi jog és az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országok területi integritásának megsértése nem maradhat büntetlenül – jelentette ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök televíziós beszédében csütörtökön Madridban az Ukrajnában aznap indított orosz hadművelettel kapcsolatban.

“Elkötelezettünk vagyunk a béke iránt” – fogalmazott a kormányfő a spanyol nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését követően tett nyilatkozatában, hangsúlyozva, hogy meg kell próbálni minél előbb megállítani ezt az agressziót, amely már eddigi is túl sok emberéletet követelt. Mint mondta, a spanyol kormány kezdettől a diplomácia, a párbeszéd útját támogatta a háború elkerülése érdekében. “Ugyanakkor egész Európával együtt hangsúlyoztuk, hogy sosem fogadunk el egy igazolhatatlan agressziót, és ennek következményeként szankcionáljuk a nemzetközi jog bármely megsértését” – idézte fel a miniszterelnök.

Az Európai Unió ezért fogadta el első szankciócsomagját, ám ezek az intézkedések Spanyolországra és az unióra is gazdasági hatással lesznek, elsősorban az energiapiacokat fogják érinteni – mutatott rá Pedro Sánchez. Hozzátette: már jó ideje készülnek a lehetséges katonai agresszióra adott válaszra. “Minden szükséges intézkedést megteszünk, hogy enyhítsük a gazdasági hatását ennek a válságnak” – jelentette ki.
Véleménye szerint az Európai Uniónak a koronavírus-járvány után most ismét lehetősége nyílik, hogy egységet, szolidaritást és összetartást mutasson.

A spanyol kormányfő hangsúlyozta: a nemzetközi jog, az ukrán nemzeti szuverenitás és területi egység megsértése mellett az orosz katonai akciók “frontális támadást” jelentenek azon értékek ellen, amelyek Európának éveken át jólétet, stabilitást és elsősorban békét adtak.
Pedro Sánchez szavai szerint az orosz kormánynak közvetített üzenet világos: azonnal vessen véget az ellenségeskedésnek, vonja vissza azon területek függetlenségének elismerését, amelyek egy másik szuverén nemzet részét képezik, teljesítse a minszki megállapodások vállalásait, és tartsa be a nemzetközi jogot.

A spanyol parlament pártjai, a tartományok, önkormányzatok vezetői a nap folyamán sorra ítélték el az Ukrajna elleni orosz katonai akciókat.
A tartományok közül többen, például Kasztília-La Mancha és Kantábria is jelezte, hogy kész ukrán menekültek befogadására, csakúgy mint Madrid és Barcelona városa. A támadás megindításának hírére Spanyolországban élő ukránok gyűltek össze a barcelonai és a madridi orosz külképviseletek épületénél. Transzparensekkel, ukrán zászlókkal tiltakoztak a katonai akciók ellen.