Alföldi Róbert

Alföldi: “Velem próbálkozott a hatalom packázni, de nem tudott”

Ország

Alföldi Róbert elmondta, mit gondol arról, hogy többször kikezdte már őt a hatalom.

Alföldi Róbert játsza a Network című előadásban a főszerepet, melynek kapcsán beszélgetett vele az RTL.hu a hatalomhoz való hozzáállásáról és tapasztalatairól. A színész elmondta, őt cseppet sem érdekli, hogy ő maga hatalommal bíró legyen, gyakorlásáról sincs tapasztalata. Arról viszont igen, milyen az, ha a hatalom akarja őt “megtáncoltatni”.

Sokkal többre tartom magam annál a hatalomnál, amelyik ki akar cseszni velem. Épp tegnap olvastam egy olasz költő versét, van benne egy nagyon szép sor: „El akartatok temetni ,/ de nem tudtátok, hogy mag vagyok.” Kinek esik az jól, ha hazaárulónak minősítik, kitárgyalják a hálószobaügyeit az Országházban? Ám ez csak még inkább erővel töltött el. Velem próbálkozott a hatalom packázni, de nem tudott

– nyilatkozta a színész-rendező, aki az egyén felelősségéről is beszélt interjújában. Szerinte átkozhatjuk a médiát, a közösségi platformokat, a televíziót, de az egyéni felelősséget a magyar társadalom nem tanulta meg a rendszerváltás után, szemben a nyugati típusú demokráciákkal, mert senki nem is próbálta megtanítani nekünk.

A mostani hatalom ugyanazokkal a beidegződésekkel működik, mint az ’50-es, ’60-as években. De ez teljesen világos, mert ezt ismeri, erre van kondicionálva a társadalmunk. Soha nem volt itt demokrácia, hát honnan a francból kellett volna azt nekünk ismerni, tudni?

– kérdezi Alföldi, aki szerint senki nem foglalkozott azzal hazánkban, hogy mit jelent a demokrácia és az egyéni felelősség. Ezeket szerinte egyébként sem lehet egyik pillanatról a másikra megtanulni, de azért az elmúlt harminc évben legalább elkezdhettünk volna ismerkedni vele.