Tessék nagy levegőt venni: az erdélyi magyarok két héten keresztül szavazhatnak a magyar választáson

Ország

Két héten keresztül reggel hattól este tízig adjatják le szavazatukat az erdélyi kettős állampolgárok – nyilatkozta  Szijjártó Péter az erdélyi Sepsiszentgyörgyön – szúrta ki a röviden.hu. A nem mindennapi bejelentésről Hadházi Ákos is megemlékezett. Kifejtette, hogy a magyar adófizetők pénzét Erdélyben is főként Fidesz-közeli nagyvállalkozók lopják el.

Nem mindennapi  bejelentést tett Szijjártó Péter még hétfőn az erdélyi Sepsiszentgyörgyön. A külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatta a helyi sajtót, hogy az ott élő magyar állampolgárok már március 19-től kezdődően mindennap reggel 6 óra és este 10 óra között leadhatják a voksukat a bukaresti, a kolozsvári és a csíkszeredai diplomáciai képviseleten, az áprilisi magyarországi választásra vonatkozóan.

 

Hadházi kifejti, hogy ebből következik, hogy Erdélyben két hétig szavazhatnak reggel hat órától este tízig. Ezzel szöges ellentétben a Londonban dolgozó, magyar lakcímmel rendelkező, Magyarországon adózó magyarok továbbra is csak egyetlen napon, április 3-án szavazhatnak, levélben pedig még akkor sem.

Szijjártó azt is megjegezte, hogy csak akkor fognak folytatódni az erdélyi és székelyföldi gazdaságfejlesztési programok, és az oktatásfejlesztési támogatások, sportfejlesztések, egyházi közösségek támogatása, ha újra az Orbán-kormány nyer a választáson.

Hadházy Ákos a külgazdasági és külügyminiszter bejelentésével kapcsolatban közösségi oldalán hozzáteszi, hogy: a magyar adófizetők pénzét Erdélyben is főként Fidesz-közeli nagyvállalkozók lopják el,

„mint például az a vállalkozó, aki egymaga 37 milliárd forintot (!!!!) kapott egy gyergyóremetei tejpor- és krumplifeldolgozó üzemre”.

Hadházi azt is előre vetíti, hogy az új kormány véget fog vetni az ellenőrizhetetlen pénzesőnek Erdélyben is.

„A talpnyaló erdélyi politikusok talán ettől félve nem hajlandóak fogadni Márki-Zay Pétert.

Pedig tudják jól, hogy a határon túli magyarok támogatása nem állna le, csak nem néhány nagytőkés kapna felfoghatatlanul sok pénzt, hanem sok százezer magyar kapna valódi segítséget”

Fotó: Szijjártó Péter

Felmondott az utolsó, Fidesztől független erdélyi magyar lap teljes szerkesztősége