Fogpótlás implantátum segítségével

Ország

Nem csak időskorban, de fiatalabb korban is előfordulhat, hogy valamilyen fogprobléma vagy baleset következtében egy vagy több fogat elveszít a páciens. Ilyenkor érdemes mihamarabb pótolni a fogat, hiszen a szájüregben olyan káros folyamatok indulnak el, amelyek hosszú távon akár visszafordíthatatlan következményekkel járnak. 

A fogpótlás egyik korszerű módja az implantátumok használata. Manapság ez már egy gyors, fájdalommentes beavatkozás, mely hosszú távon segít a pácienseknek. 

De vajon miért is fontos mielőbb pótolni a fogakat, illetve miben segíthetnek a fogimplantátumok? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat! 

A fogpótlás nem csak esztétikailag fontos!

Bár való igaz, egy hiányzó foggal rendelkező fogsor nem épp esztétikus, nem csak emiatt problémás egy fog elvesztése. A szájüregben, sőt a teljes fejen, az arcon, olyan folyamatok indulnak el, amelyek már rövid távon is tartós következményekkel járnak. 

A foghiány hatására a fogak eredeti helyükről elmozdulva “vándorolni” kezdenek. Ez azért problémás, mert teljesen tönkreteheti a fogsort, amely hatással van még a túloldali az ép fogak állapotára is, a hangképzésre, a rágásra. Befolyásolja az állkapocscsont, a rágóizom és a rágóízületek működését, valamint egyéb testrészeinket is (fej, nyak, váll). 

Amennyiben foghiányban szenvedünk, érdemes a Halász Klinika fogbeültetés szolgáltatását választani, ahol szakképzett fogorvosok segítenek megállapítani a probléma okát, illetve hogy milyen fogpótlási módszer javasolt a számunkra. 

Miért jók a fogimplantátumok? 

Az implantátumok használata ma már bevett módszernek számít a fogpótlásban. Segítségével könnyedén pótolható egy hiányzó fog, amely kinézetében és használatában is megegyezik az eredetivel. 

Le kell szögeznünk, hogy az implantátum használata önmagában nem garancia a sikerre. Sok múlik a beavatkozást végző orvos szakértelmén, precizitásán, illetve a beültetett implantátum minőségén. 

Az egyik legkorszerűbb implantátum a svéd Nobel Biocare, amely egyedi megoldásainak köszönhetően tartós megoldást nyújt a páciensek számára. 

Így előzhető meg a foghiány

Bár a fogak pótlása ma már könnyedén megoldható, köszönhetően a modern technológiának, mégis a leghatékonyabb megoldás ez esetben is a megelőzés. De vajon mit tehetünk fogaink épségének megőrzéséért? 

  • Ügyeljünk a megfelelő szájápolás mindennapos betartására! Naponta kétszer mossunk fogat legalább két percig, körkörös, apró mozdulatokkal. A művelethez használjunk megfelelő minőségű fogkrémet, illetve lágy sörtéjű fogkefét. Használjunk rendszeresen fogselymet és szájvizet is! 
  • Kerüljük a dohányzást, hiszen ez különösen rossz hatással van fogainkra! Rendkívüli módon lerövidíti a fogak, de méginkább az implantátumok élettartamát.

Látogassunk el rendszeresen fogorvosi kontroll vizsgálatokra, hiszen minél előbb fény derül egy esetleges problémára, annál nagyobb eséllyel tudják kezelni az orvosok.