Völner Pál

Hivatali vesztegetés gyanújába keveredett, ezért lemond Völner Pál igazságügyi államtitkár

Ország

Völner Pál igazásgügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte a legfőbb ügyész hivatali vesztegetés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

A legfőbb ügyész kezdeményezte Völner Pál fideszes parlamenti képviselő, igazágügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt – közölte kedd reggel a Legfőbb Ügyészség.

„A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Völner Pál a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően”

– áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.

A kommünikében az is szerepel, hogy Völner Pál cselekménye

“vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti”.

Az ügynek jelenleg 12 gyanúsítottja van, nyolcan közülük végrehajtók, egyikük pedig végrehajtó-helyettes. Hatan már letartóztatásban vannak, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Völner Pál 2010 óta egyéni országgyűlési képviselő, és szintén 2010-ben lett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. 2014 és 2015 között az Országgyűlés Gazdasági bizottságának alelnöke volt, 2015-től 2018-ig pedig Komárom-Esztergom megye fejlesztési biztosa. 2015-től az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára.

A Pegasus-ügyben is komoly szerepe volt

Völner Pár volt az, aki aláírásával jóváhagyhatta a megfigyeléseket, az ő engedélye kellett ahhoz, hogy újságírókat, politikusokat ügyvédeket és civileket hallgasson le a hatalom.

Lemond Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára

Kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről Völner Pál – közölte a politikust képviselő ügyvédi iroda kedden az MTI-vel.

A közleményben az áll: Völner Pál nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, semmilyen bűncselekményt nem követett el, “államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el”. A tájékoztatás szerint Völner Pál mindenben együttműködik a nyomozó hatósággal, kihallgatása céljából bármikor rendelkezésre áll.

Az ügy politikai következményeit vállalja, ennek eredményeképpen a keddi napon államtitkári tisztségéről benyújtja lemondását – olvasható Papp Gábor ügyvéd közleményében.Az ügyvéd jelezte: sem Völner Pál, sem ő, sem pedig Varga István ügyvéd nem kíván nyilatkozni az  ügyben.

Az ügyet kirobbantó Hadházy Ákos reakciója:

A Legfőbb Ügyészség kedden tudatta: Polt Péter legfőbb ügyész Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott – írták.