Orbán: “A harmadik oltással is vágtatunk”

Ország

„A harmadik oltással is vágtatunk” – mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban. 2,6 millióan kapták már meg a 3. oltást, a lakosság 27 százaléka, ami jóval magasabb az uniós átlagnál – mondta Orbán. A beszélgetésben a harmadik oltáson túl szó esett a technikailag jól felszerelt a kórházakról, az Omikron-variánsról, a magyar gyerekek szexuális neveléséről, uniós pénzekről, Brüsszelről és a jawohl-ról, és a rezsiharcról is. Lássuk a részleteket!


A kormány mindenkit személyesen meg fog keresni

Az elmúlt két hétben egymillió oltást vettek fel az emberek, közöttük volt mintegy 115 ezer olyan ember is, aki az első oltást vette fel – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, hogy a harmadik oltást a lakosság 27 százaléka adatta be, ez jóval magasabb, mint a tízszázalékos uniós átlag.

A kormányfő kiemelte, hogy a harmadik oltás felvételével a csökkenő védettségi szint újból 90 százalék fölé emelhető.

Mindenkit megkeresnek levélben, emailben, aki megkapta az első két oltást, de még nem vette fel a harmadikat, hogy oltassa be magát. Minden településen oltási akciót szerveznek, Orbán azt várja ettől, hogy rapidsebességgel növekszik majd a beoltottak száma.

A szülők részéről jogos elvárás a tanárok oltása

A pedagógus szakszervezet tanárhiánytól tart a kötelező oltások miatt, hiszen még mindig vannak olyan pedagógusok, akik nem oltatták be magukat.

A miniszterelnök arra kérte, a tanárokat, hogy oltassák be magukat, mert a gyermekek a legfontosabbak, és a szülők részéről jogos elvárás, hogy a gyerekek egészsége miatt minden pedagógus legyen beoltva.

Omikron, jobb az óvatosság

Az új omikron variánssal kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott, hogy egyelőre még bizonytalan minden és a tudósok közt nincs még konszenzus például arról, hogy mennyire fertőz, milyen konkrét tünetei vannak, de ennek ellenére jobb az óvatosság.

Brüsszel, Velence, miskulancia

A napokban elfogadott gyermekvédelmi népszavazást ért ellenzéki és külföldi kritikákkal kapcsolatban kijelentette, hogy a saját gyerekeink nevelése ügyében megvan a saját véleményünk és továbbra sem szeretnénk, hogy ebbe bárki beleszóljon.

Orbán Viktor ennek kapcsán kiemelte, hogy számára fontos, hogy a gyerekeink magyarok legyenek és vigyék tovább a magyar kultúrát.

Brüsszellel, a Velencei bizottsággal meg az egész miskulanciával szemben ki kell állni saját gyermekeink védelme mellett.

A most jelenlévő nyugati hullám, nem tartja tiszteletben, hogy a gyerekek nevelése a szülők joga – húzta alá. Megerősítette azt a korábbi álláspotját, ami arról szól, hogy nem megengedhető, hogy az LMBTQ-aktivistákat beengedjék a magyar iskolákba.

Ki kell állnunk a gyermekeink védelme mellett, ezért is lesz ezzel kapcsolatban népszavazás – jelentette ki.

A pénz az nekünk jár, ki is fogjuk szorítani belőlük

Szóba került, hogy Brüsszelben felfüggesztették a hazánknak járó uniós kifizetéseket.

Zsarolnak minket, de ami jár, az jár. A gazdaságunk az egységes európai piac része, a pénz nekünk jár, és ezt a helyzetet nem lehet hosszútávon fenntartani – jelentette ki, jogtalannak nevezve az eljárást. Orbán Viktor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az országnak járó pénzügyi forrásokat idővel megkapjuk. Ha kitartunk, akkor győzni fogunk – tette hozzá.

Brüsszel, Jawhol

Egy választás egy komoly dolog, arról szól, hogy mi lesz velünk – mondta Orbán. Brüsszel szerinte be akar avatkozni, hogy akadálytalanul tudják érvényesíteni a szándékaikat. Magyarországnak nemzeti kormánya van. Ott ahol megfelel valami a magyarok érdekének ott együttműködünk Brüsszellel, ott ahol meg olyasmit akarnak, ami nem jó a magyaroknak ott ellenállunk. Ettől elszoktak Brüsszelben.

Ők olyan kormányt akarnak Magyarországon, amelyik csak annyit mond a brüsszeli igényekre, hogy jawhol.

De a mi kormányunk nem ilyen kormány ez egy magyar komány – zárta le az ügyet Orbán.

Az MVM-nek is el kell majd könyvelnie veszteséget

A kormány szerdán arról döntött, hogy 33 ezer kisvállalkozó lehetőséget kap arra, hogy kedvezőbb díjszabású energiarendszerbe léphessen be, ha nem alkalmaznak több embert mint tízet, és az árbevételük nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Ők jelentkezhetnek egy új rendszerbe. Az MVM-nek is el kell majd könyvelnie veszteséget – mondta a miniszterelnök.

A kormány megnézte a nemzetközi energiapiaci folyamatokat is. A villamos energiáért az EU-n belül Magyarországon kell fizetni a második legkisebb összeget, Bécsben kétszer-háromszor magasabbak az árak. Az üzemanyagárak egész Európában inflációt gerjesztenek. Mi azt akarjuk, hogy az emberek kevesebbet fizessenek, az ellenzék azt akarja, hogy többet fizessenek, ez a vita folyik hosszú évek óta – jelentette ki a miniszterelnök.