Így készülj testileg és lelkileg is a téli hónapokra

Ország

Vitaminokra egész évben szüksége van szervezetünknek, hogy megfelelően tudjon működni, fejlődni, ellenállni a környezeti hatásoknak. A vitaminoknak és ásványi anyagoknak különösen nagy szerep juthat télen, hiszen ilyenkor a szervezet könnyebben lehűl, így a kórokozók is könnyebben átjutnak az immunrendszer védelmén.

Télen ráadásul kevesebb a napfény, kevesebb időt tudunk a szabadban tölteni a hideg miatt, hajlamosak vagyunk kicsit lelkileg is alacsonyabb szintre kerülni, mint tavasszal és nyáron. Ha odafigyelünk az életmódunkra, és heti rendszerességgel betartunk pár jó tanácsot, akkor a téli hónapokat is egészségesen és vidáman kiélvezhetjük.

Adjunk meg a szervezetnek a támogatást!

A vitaminoknak kétféle csoportjuk ismert: a vízben (B-vitaminok és C-vitamin) és a zsírban oldódók (A, D, E, K). Testünk ezeket az anyagokat nem képes magától előállítani, vagy csak kis mennyiségben (D, A) az anyagcsere-folyamatokhoz azonban nélkülözhetetlenek. Ha keveset fogyasztunk belőlük, az hiánybetegségekhez vezethet.

Az egyik legfontosabb, vízben oldódó vitaminunk a C-vitamin, másik nevén aszkorbinsav. Eredetileg skorbut ellen alkalmazták előszeretettel. A kutatások mai állásából már tudjuk azt is, hogy a C-vitamin a teljes immunrendszerünk működésére kedvező hatással van. A vegyület védi sejtjeinket az oxidatív stresszel szemben; segít fenntartani az erek, a csontozatunk, fogaink és fogínyünk, porc szöveteink és bőrünk egészséges állapotát. Mindezeken felül idegrendszerünk működésében, illetve az intenzív sportolás utáni tápanyagpótlásban is nagy szerepet tölt be.

A téli vitaminpótlás alkalmával nem feledkezhetünk meg a kalciferolról sem, azaz a D-vitaminról. Előanyagából a bőrünkben is képes képződni, azonban az év utolsó és első hónapjaiban hazánkban sem elég a napfény, hogy ez kellő mértékű legyen. Korábban a D-vitamint a csontok és fogak egészsége miatt tartották létfontosságúnak, manapság viszont már tudjuk, hogy az egyik legerősebb antioxidáns, vagyis immunerősítő és megelőző hatással bír a legkomolyabb civilizációs betegség esetén is. A legújabb kutatások szerint az erek állapotát és az idegrendszer működését is befolyásolja.

Az E-vitamin, az omega-3 zsírsav és a Q10-koenzim gyulladáscsökkentők, és a veszélyes szabad gyökök gátlásában kapnak fontos szerepet télen is. Az ásványi anyagok közül a legfontosabbnak a magnézium, a cink és a kalcium pótlását tartják a szakemberek.

Mozgással és táplálkozással életet menthetünk

Az emberek elcsépeltnek gondolják, pedig nagyon igaz, hogy a szervezetbe bevitt táplálék nagyban befolyásolja azt, hogy milyen betegségek alakulhatnak ki. Persze mindenkiben ott vannak a genetikai tényezők, de a nem megfelelő táplálkozás, majd az ennek következtében kialakuló elhízás komoly mértékben megnöveli a kockázatokat.

A WHO megállapította, hogy még a koronavírus járványban is az egyik legveszélyeztetettebb csoport az elhízottaké.

Az őszi-téli időszakban mindenki hajlamos bekuckózni, kicsit elengedni magát, feltölteni a zsírraktárait, de ezzel óvatosan kell bánni. 1-2 kg plusz még könnyen leadható a tél végén, de nagyobb súlyfelesleg már csak komoly energiadeficit árán. A súlyfelesleg nemcsak az immunrendszerünkre és ellenálló képességünkre van rossz hatással, de pl. az ízületeket is túlterheli, így a mozgásszervrendszerünk is könnyebben károsodik.

És el is jutottunk a mozgásig. Igazi gyógyír lehet mindenre, ha okosan végezzük! Télen is jól esik, kikapcsolódást nyújt, levezethetjük vele a stresszt, kordában tarthatjuk a kilóinkat, és a mozgás hatására boldogsághormon is termelődik a szervezetben, így jobb kedvünk lesz.

Csempésszük be a heti rendszeres mozgást a téli időszakba is! Ha nagyon fázósak vagyunk, bekapcsolhatjuk a YouTube-ot, amin számtalan lehetőség van: online jóga, zumba, aerobik, súlyzós edzés, gerinctorna stb. Ha felfrissülésre vágyunk a levegőn, nem kell azonnal 10 kör a futópályán, elég 1 is, lassú tempóban. Aztán lehet szépen növelni hétről hétre, csak fokozatosan, úgy biztosan nem sérülünk le.

A lelki egyensúly is fontos

Ha a fentieket betartjuk, biztosan lelkileg is kiegyensúlyozottabbak leszünk, de még fokozhatjuk a mentális és spirituális egyensúlyt egy-két dologgal, ami különösen élményszerű lehet, amikor kint hideg van.

  • Hallgassunk vezetett meditációt vagy relaxációs gyakorlatot! Ehhez találunk anyagokat a YouTube-on, de applikációk is vannak, magyarul is elérhető pl. a Just Like Buddha app.
  • Párologtassunk illóolajakat! Az aroma párologtatók egyébként is hasznosak, mert ha pl. sós vizet teszünk beléjük, akkor fertőtlenítik a légteret, tisztítják a légutakat. Ehhez járulnak még hozzá az olyan 100%-os olajak, mint a rozmaring, borsmenta, eukaliptusz, citromfű.
  • A növények ereje a gyógyteákban is megvan! Télen egyszerre lazulhatunk el és erősíthetjük immunrendszerünket a különböző gyógyteákkal. Estére lelazítanak, megnyugtatnak vagy épp nappalra energetizálnak. Érdemes megismerni a légúti panaszokra kiváló kakukkfüvet, a nyugtató kamillát és citromfüvet, a gyulladáscsökkentő hársfát, az immunizáló kasvirágot, az alvást segítő és stresszoldó orbáncfüvet, vagy épp a harmóniát hozó fehér teát.

Egy kis odafigyeléssel, helyes életmóddal, némi házi praktikával, és azzal, hogy engedünk időt szentelni magunkra is a nagy rohanásban, sokat tehetünk egészségünkért, lelki békénkért a téli hónapokban is!