esküvő

A magyar párok kétharmada csak a támogatások miatt házasodik össze

Ország

A magyar párok közel kétharmada elsősorban az állami támogatások miatt kötne házasságot, és csak egyharmaduk azért, hogy ezzel a párkapcsolatukat egy következő szintre emeljék – olvasható az OTP Bank megbízásából készült, házasságkötési trendeket vizsgáló felmérésben.

A napi.hu által ismertetett kutatás szerint a válaszadók többsége külső szempontokat említett a döntés meghozatala előtt, sokan az állami támogatások, kedvezmények (62 százalék), a megszületendő gyermek (38 százalék) és a család, barátok elvárása (29 százalék) miatt házasodnak. Akik viszont így vélekedtek, azok döntő többsége (70 százalék) a házasságot egyáltalán nem tervezők köréből került ki.

A megkérdezettek 43 százaléka él párkapcsolatban, harmada egyedülálló és ugyanekkora arányban vannak, akik már összeházasodtak. Országosan nincsenek eltérések, mind a fővárosban, mind a városokban, megyeszékhelyeken hasonlóak az adatok, viszont a pároknak csak 9 százaléka tervezi az esküvőt, közülük is inkább a 30-39 évesek. Akik még nem tervezik, azok közül a legtöbben a 18-29 éves korosztályból kerülnek ki, és akik pedig egyáltalán nem tervezik, ott a 40-50 éves korosztály jár az élen.

A kitöltők közel fele úgy véli, hogy házasság nélkül is lehet boldogan élni. Nagyobb arányban gondolják ezt a férfiak és a fiatalabbak (18-29 évesek), sőt a házasságot már tervezők közel 40 százaléka is ezt vallja. A megkérdezettek negyede – kiváltképp a női nem képviselői – szerint ez csak egy papír, semmin nem változtat. A kutatásban résztvevők harmada, gondolja úgy, hogy a házasság egy példaértékű szövetséget jelképez.

Az esküvőt tervező párok 7 százaléka számol babaváró kölcsön felvétellel, 15 százaléka a csokkal, és szintén 7 százalék mindkettővel. Akik már felvették, azok is inkább a babaváró kölcsönt választották (babaváró 12 százalék, csok 5 százalék) és a már házasok ugyan kevesebben, de hasonló arányban terveznének a felvétellel.