Pluszpontot kapnak azok a felvételizők, akik szolgálnak a honvédségnél

Ország

Pluszpontokat kapnak a jövőben a felsőoktatási felvételinél azok a fiatalok, akik fél- vagy egy évet szolgálnak a honvédségnél.

Erről már döntött a kormány, hamarosan megjelenik a rendelet is. Féléves szolgálat után 32, egy év után 64 pluszpont jár majd a felvételinél. Idén 400 fiatalnak kínáltak lehetőséget ilyen szolgálatra, 470-en jelentkeztek rá.

Benkő Tibor az InfoRádió műsorában beszélt erről, ahol azt is elmondta, hogy reméli, a honvédségnél valamennyi ideig szolgáló fiatalok közül többen választják majd hosszabb távon is a katonai pályát.

Az utóbbi években folyamatosan növekszik a Honvédség létszáma. A honvédelmi miniszter kiemelkedőnek nevezte a növekedést az önkéntes tartalékosok számának tekintetében, akik már  több mint 11 ezren vannak.

Benkő Tibor szerint nagyon fontos az önálló katonai képességek kialakítása, nem lehetünk teljesen kiszolgáltatottak másoknak. Ezt bizonyítja az afganisztáni kimenekítés is. Szerinte ugyanis a magyar akció nem lehetett volna sikeres, ha a haderőfejlesztés keretében például nem vették volna meg a csapatszállító gépeket.