Kutató, laboratórium

Veszélyes koronavírus-variánst találtak Magyarországon

Ország

A SARS-CoV-2 vírus olyan mutánsára bukkant a TritonLabs két munkatársa – Tátrai Kitti és Benedek András molekuláris biológusok – amely egyszerre tartalmaz az alfa és a delta variánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt. A magánegészségügyi cég közleménye szerint

a variáns teljesen új, és már szerepel a WHO „Variant Under Monitoring” listáján, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván.

A két munkatárs olyan mutációt talált, amelyet Magyarországon eddig nem jelentettek.

Háromnapos oltási szünetet rendeltek el augusztus 20-a tiszteletére

Megjegyzik, amikor bizonyos variánst leírnak, az nem azt jelenti, hogy az ne tudna tovább mutálódni, evolválódni. Így fordulhat elő, hogy egy új variánsban egyszerre több olyan mutáció is jelen van, amit már korábban, különböző variánsokban leírtak. A fent említett eset és hazánkban először kimutatott vírus variáns is ilyen.

„Először azt hittem, hogy valamit elrontottam… A laborban rutinszerűen végezzük a vírus kimutatását, ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő új metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk határozni pontosan, hogy milyen variánssal van dolgunk. Ennek a módszernek a validálásán munkálkodtunk ekkor. Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon”

– kezdte Tátrai Kitti.

Majd hozzátette:

„A kísérletet újra megismételtük – András tőlem teljesen függetlenül is elvégezte, és ugyanezt az eredményt kapta. Ekkor azonban még nem mondhattuk, hogy ez az a bizonyos variáns, csak azt jelenthettük ki, hogy arra a variánsra jellemző mutáció jelen van a mintában. Szakmailag van ebben egy árnyalatnyi különbség”.

Ezt a variánst elsőként Thaiföldön azonosították egyiptomi beutazók pozitív mintáiból. 2021. július 24-ig világszerte összesen 1 403 pozitív mintában találták meg.