26 magyar rekedt Kabulban, a külügy nem is tudott róluk

Ország

Mégis vannak Afganisztánban rekedt magyarok – tudta meg a hvg.hu. Hétfőn még azt állította a külügy, hogy nincsenek magyar állampolgárok a pokollá változott országban.

hvg.hu információi szerint

mind a huszonhatan egy magyar érdekeltségű dubaji biztonsági cég alkalmazottai, és a kabuli holland nagykövetség védelmét látták el.

A holland védelmi minisztérium vasárnap jelentette be, hogy a kabuli követség diplomatáit és alkalmazottait kimenekítik Afganisztánból, a menedékjogok kapó afgán tolmácsokkal együtt. A nagykövetséget a kabuli repülőtér közelében lévő, biztonságos helyre költöztették át.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy nincsenek magyar állampolgárok Afganisztánban.

Menekülni próbáló emberek potyognak le a gépekről Afganisztánban, a magyar külügy migránsozik

24.hu-nak sikerült telefonon elérnie az egyik magyart, aki a lapnak elmondta: szombat hajnal óta vannak a kabuli repülőtéren. Azt mondta, biztonságban vannak, és úgy tudja, hogy vagy kedden vagy szerdán elrepülnek Afganisztánból. De nem a magyar kormány segítségével, hanem a holland külügy közreműködésével. Beszélt arról is,

meglepve olvasta, hogy a külügy nem tud kint tartózkodó magyarokról, miközben 25 társával már hosszú idő óta kint dolgoznak.