Ön kire szavazna? Felmérték, hogy ki a legismertebb ellenzéki jelölt

Ország

A hat ellenzéki miniszterelnök-jelöltet három jól elkülönülő ismertségi zónába lehet sorolni – derült ki a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet a hvg.hu ismertetett.

A kutatás szerint Karácsony Gergely regnáló főpolgármester a legismertebb közülük (ismertsége 96%), ugyanakkor Dobrev Klárának (92%) és Jakab Péternek (90%) is jelentős az ismertsége. A második csoportba Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter tartozik, akik kétharmados vagy azt valamivel meghaladó ismertséggel rendelkeznek az ellenzéki szavazók és az úgynevezett aktív bizonytalanok körében. Végül a legkevésbé ismert jelölt Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke a maga 45 százalékos ismertségével.

Melyik miniszterelnök-jelöltre szavazna az ellenzéki előválasztáson?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

A kutatás során a politikusokat ismerők körében feltettek 11 imázskérdést, és azokra adott értékelésekből készítettek egy összesített imázsmutatót, hogy kiderüljön, milyen az egyes miniszterelnök-jelöltekről kialakult általános vélemény.

Minél magasabb pontszámot ér el ezen az összmutatón a jelölt, annál inkább rájellemző a tulajdonságok mindegyike vagy a többsége. Ezen a listán Jakab Péter pozíciója a legstabilabb. A lista második helyén Jakabtól 2 indexpontra lemaradva Dobrev Klára található, akit Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely követ. Érdemes felhívni a figyelmet Márki-Zayra, akinek támogatottsága nem kiemelkedő, ugyanakkor az imázsprofilja ennél jóval kedvezőbb.

A Závecz Research kutatás 2021. június 21-e és június 30-a között készült az adatfelvétel egy 1200 fős mintán.